Popović: Kraj vakcinacije ugroženog stanovništva očekuje se u oktobru 2021.

"U prvom krugu bi se vakcinisali medicinski radnici i stigle bi vakcine za tri odsto stanovništva. Onda bi krenula vakcinacija 20 posto populacije, starijih i hroničnih pacijenata, čime bi se zadao značajan udarac pandemiji koronavirusa"

10808 pregleda 55 reakcija 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Dok klinička ispitivanja vakcina za Kovid-19 sve više daju dobre rezultate logističke kompanije se pripremaju za jedan od najzahtevnijih poduhvata ikada, distribuciju vakcina bez presedana, kazao je u "Bojama jutra" na TV Vijesti dr Dragoslav Popović, stručnjak za imunizaciju u UNICEF-u, jedan od koautora Globalnog plana akcije za vakcine.

"Ako će je primiti 70 odsto populacije, što je procjena SZO kako bi se prekunula transimisija virusa, onda govorimo o tome da će biti potrebno vakcinisati više od pet milijardi ljudi odnosno distribuirati deset miljardi doza u više od 200 zemalja, što se nikada nije desilo do sada", istakao je dr Popović.

On je istakao da će potom uslijediti novi izazov, a to je čuvanje vakcine.

"Neke od vakcina će se morati držati na izuzetno niskim temperaturama, što je slučaj nažalost i sa Fajzerovom koja mora da se čuva na minus 70 ili minus 80 stepeni Celzijusa. Ali našli smo rješenje za vakcinu, nadam se da ćemo naći rješenje i za njeno čuvanje", istakao je.

I pored vrlo optimističnih najava farmaceutskih kompanija dr Popović se ne nada primjeni bezbjedne vakcine u naredna tri mjeseca, a zemlje Balkana, koje su se priključile globalnom mehanizmu COVAX, kaže da bi mogle dobiti prve doze u drugoj polovini sljedeće godine.

"U prvom krugu bi se vakcinisali medicinski radnici i stigle bi vakcine za tri odsto stanovništva. Onda bi krenula vakcinacija 20 posto populacije, starijih i hroničnih pacijenata, čime bi se zadao značajan udarac pandemiji koronavirusa", zaključio je.

Kraj vakcinacije ugroženog stanovništva dr Popović očekuje u oktobru 2021. godine kada bi trebalo da osjetimo pozitivne efetke imunizacije.

Bonus video: