Sošić: Problem je što Vlada izdašno pomaže državne kompanije koje ne uplaćuju poreze i doprinose zaposlenima

"Među njima, prva dva preduzeća MNE Airlines i Željeznički prevoz, su jedna od devet preduzeća kojima je država prošle godine dala preko 27 miliona državne pomoći mimo propisa, odnosno ne pitajući Agenciju za zaštitu konkurencije da li je to u skladu sa Zakonom o kontroli državne pomoći"

12675 pregleda 21 reakcija 2 komentar(a)
Foto: IA
Foto: IA

Na ažuriranoj Crnoj listi poreskih dužnika, od 6. novembra, prvih pet su javna preduzeća: Montenegro Airlines, Željeznički prevoz, Plantaže, Održavanje željezničkih voznih sredstava i Rudnik uglja. Prema podacima Poreske uprave, samo njih pet ukupno duguju 27 miliona 700 hiljada eura po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa na lična primanja.

Za Marka Sošića iz Instituta Alternativa problematično je upravo to što ih Vlada izdašno pomaže, uprkos tome što ove kompanije ne uplaćuju poreze i doprinose zaposlenima

"Među njima, prva dva preduzeća MNE Airlines i Željeznički prevoz, su jedna od devet preduzeća kojima je država prošle godine dala preko 27 miliona državne pomoći mimo propisa, odnosno ne pitajući Agenciju za zaštitu konkurencije da li je to u skladu sa Zakonom o kontroli državne pomoći", kazao je Sošić.

Ovih 27 miliona eura, međutim, nije jedina pomoć države javnim preduzećima.

"Mi smo imali slučaj da se na razne maštovite načine javna preduzeća podržavaju, kao što je prije par godina Nacionalna turistička organizacija uplatila skoro četiri miliona MNE Airlinesu avansno, a da dokumentacija nije data ni nama, proglašena je tajnom, pa ni Državnoj revizorskoj instituciji", kazao je Sošić.

Za Institut Alternativa neupitno je da na ovaj nacin buduća Vlada ne bi smjela da pomaze preduzećima koja su najveći gubitaši,sto ce svakako zavisiti i od upravljackog kadra

"Za nas je ovo potvrda našeg stava da se radi o tempiranim bombama javnog sektora koja se više ne mogu prepuštati na upravljanje i rukovođenje isključivo podobnim partijskim kadrovima", kazao je Sošić.

Zato su, primjećuje Sošić, zabrinjavajuće neke najave iz nove parlamentarne većine da se partijski kolač neće dijeliti na ministarskom nivou, ali hoće po dubini, što podrazumijeva i javna preduzeća.

"Ako ćemo to odraditi onda smo narodski rečeno džabe krečili jer smo se mi toga već nagledali, partijskih kadrova koji su tu samo zato što su podobni", kazao je Sošić.

Iz Instituta Alternativa napominju i da bi nova Vlada morala da razmotri usvajanje Zakona o javnim preduzećima,da bi se znalo kako njihovi organi upravljanja ispunjavaju odluke Vlade

Bonus video: