Priča internistkinje iz Nikšića: Ne budimo sebični, svaki ulazak u kovid bolnicu je početak neizvjesnosti

"Bili u situacijama da po 3-4 člana iste porodice leže ovdje na različitim odjeljenjima. I onda se desi da neko od članova porodice izgubi bitku sa korona virusom i vi nijeste u mogućnosti da ostalima prenesete to nego čekate trenutak da se popravi njegovo zdrastveno stanje"

54305 pregleda 39 reakcija 26 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Otkako je 1. aprila koronavirus stigao u Nikšić, u ovoj zgradi liječio se 691 pacijenat sa teškom kliničkom slikom.

O njihovom ozdravljenju brinula je i internistkinja Ivana Radonić, kojoj od fizičkog umora teže pada psihicka borba sa mnogim teskim situacijama na odjeljenju .

"Bili u situacijama da po 3-4 člana iste porodice leže ovdje na različitim odjeljenjima. I onda se desi da neko od članova porodice izgubi bitku sa korona virusom i vi nijeste u mogućnosti da ostalima prenesete to nego čekate trenutak da se popravi njegovo zdrastveno stanje", kazala Radonić.

Ivana kaže da sve to nosi kući. Kao i ostale kolege, bila je pred izborom- da sa posla odlazi u privatan smještaj ili da nastavi porodicni život u bitno izmijenjenim okolnostima , sto je prakticno gotovo nemoguce .

"Najveći dio zdravstvenih radnika je ženska populacija. I najveći dio ima svoju porodicu. Ja sam majka dva dječaka, kad dođete kući ne možete ni da zagrlite dijete ni da ga poljubite, distancirate se", kazala je Radonić.

Od virusa ipak nije sačuvala ni sebe ni svoje.

"Navešću primjer svoje majke koja je bila na bolničkom liječenju i tada sam ja bila u kovid ambulanti što stvara jedan dodatan osjećaj teškoće, one emocionalne. Bila je u jako teškom stanju, na neinvanzivnoj ventilaciji", kazao je Radonić.

Ističe da je ljekara u kovid timu Opšte bolnice Nikšić malo, ali da funkcionišu kao tim i da im je poseban izazov da podignu one pacijente koji psihički padnu.

"Iskustvo nam je pokazalo da pacijenti koji su ovako negativni, imaju taj negativistički stav, mnogo gore prođu i duže im traje opravak ili nekad ne dođe do tog oporavka", kazala je Raodnić.

Povrijede ih oni koji negiraju virus ili ga olako shvataju. Poručuje im da ne budu sebični i da je svaki ulazak u kovid bolnicu početak neizvjesnosti.

Bonus video: