Pod kojim uslovima će raditi lokali: Možda ćemo u kafane ići sa maskama

Predstavnici Udruženja ugostitelja, koji su ranije zaprijetili da će otvoriti kafiće i restorane, tamo gdje su zbog epidemije zatvoreni, zadovoljni su sastankom sa nadležnima

81390 pregleda 160 reakcija 51 komentar(a)
Detalj iz jednog od kafića, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Detalj iz jednog od kafića, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Nakon današnjih razgovora predstavnika Udruženja ugostitelja i Vlade u tehničkom mandatu , ugostitelji se nadaju da bi sjutra mogao pasti konačan dogovor o tome pod kojim ce uslovima raditi trenutno zatvoreni lokali u više gradova.

Nezvanične informacje govore i da bi u narednom periodu sa maskama morali i u kafane.

Vlasnici fitnes centara, takođe su digli glas protiv zatvaranja.

S druge strane, iz turističke inspekcije na prozivke da nisu dobro radili, odgovaraju da neke pravne norme iz Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti nisu dobra rješenja, što je odgovornost Ministarstva zdravlja.

Predstavnici Udruženja ugostitelja, koji su ranije zaprijetili da će otvoriti kafiće i restorane, tamo gdje su zbog epidemije zatvoreni, zadovoljni su današnjim sastankom sa nadležnima.

Oni su razgovarali sa predstavnicima Ministarstava finansija i Ministarstva održivog razvoja i turizma, kao i čelnicima inspekcija i Instituta za javno zdravlje.

Ne žele da govore o detaljima, ali nezvanično saznajemo da bi mogli biti prihvaćeni neki njihovi predlozi, kao i da oni neće praviti problem da primjene neke nove mjere.

Tako ćemo možda ubuduće u kafiće ići sa maskama.

Ipak, tek sjutra će biti poznato do kakvog dogovora sa Vladom u tehničkom mandatu bi moglo doći.

U međuvremenu organizovali su se i vlasnici, takođe zatvorenih, fitnes centara.

"Zahtjev našeg Udruženja je da nam otvore fitnes centre, jer kao što svi znamo, mi veći fitnes centri stoprocentno, a to znaju i institucije, stoprocentno poštujemo sve mjere", istakao je Igor Fatić, Udruženje fitnes centara.

Iz turističke inspekcije odbacili su kritike zbog neefikasne borbe protiv nepoštovanja mjera, koje su prethodnih dana dolazile na njihovu adresu.

"Turistička inspekcija radi svoj posao, ono što je u okviru naših nadležnosti, vjerujte imamo mnogo problema. U dijelu pravnih normi koje nisu precizirane, a nisu precizirane upravo od strane Ministarstva zdravlja koje je predlagač pravnih normi koje se nalaze u Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti", rekla je Svetlana Šljivančanin, glavna turistička inspektorka.

To nisu stare norme, jer je Vlada 20. maja utvrdila, a 1. jula Skupština usvojila Predlog zakona o dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Dopune su predložene, kako je tada objašnjeno, u sklopu cjelovitog odgovora na epidemiološku situaciju izazvanu pojavom koronavirusa.

Iz Ministarstva zdravlja, u komentaru na navode inspektorke Šljivančanin, odgovorili su nam da su tim Zakonom propisane nadležnosti različitih inspekcija, u skladu sa nadležnostima iz drugih zakona.

Ovim zakonom, podsjećaju, propisane su kaznene odredbe sa kaznama od 2.000 do 20.000 eura, a za neke prekršaje pravnom licu i preduzetniku može se izreći i "zabrana obavljanja djelatnosti u trajanju do šest mjeseci".

U Ministarstvu ističu da su pored ovoga zakona, za vršenje inspekcijskog nadzora od značaja svi sistemski zakoni, kao i Zakon o inspekcijskom nadzoru i Zakon o prekršajima.

"Ukoliko postoje preplitanja pojedinih nadležnosti, to se Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti nije moglo i ne može ispravljati, već je to moguće učiniti samo osnovnim zakonima za pojedine oblasti, jer Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti upućuje na već propisane nadležnosti", kazali su iz Ministarstva zdravlja

Iz ugla inspekcije koja je na terenu i radi po zakonu to ne izgleda tako.

Koliko može biti uspješna borba protiv epidemije, ako u vladi tvrde jedno, a u inspekcijskim službama nešto sasvim drugo?

Bonus video: