Istorijski datumi koji dijele crnogorsko društvo: Moćno oruđe za kojim potežu političari

"DPS očigledno nije ili nije još uvijek ne želi da nauči lekciju od 30. avgusta odnosno želi i dalje da tehnikom "zavadi pa vladaj" pokuša da spriječi novu vlast da se konsoliduje ili uopšte i formira", rekao je Srdan Kosović, glavni i odgovrni urednik Vijesti

32441 pregleda 171 reakcija 34 komentar(a)
Spomen ploča srpskim oslobodiocima na zidinama Satrog grada u Budvi, Foto: TV Vijesti
Spomen ploča srpskim oslobodiocima na zidinama Satrog grada u Budvi, Foto: TV Vijesti

Da su istorijski datumi koji dijele crnogorsko drustvo moćno oruđe za kojim političari potežu kada je to u njihovom interesu pokazuju i dešavanja posljednjih dana - od Budve do Podgorice.

Nova vlast u Budvi tako je iskoristila 8. novembar da se prisjeti srpskih oslobodilaca Budve što je dovelo do protesta nekoliko desetina građana ali i stranaka i organizacija bliskih bivšoj vlasti.

Kada je to 2013. to uradio tadašnji gradonačelnik Budve, Lazar Rađenović iz Demokratske partije socijalista (DPS) sve je prošlo gotovo nezapaženo.

Jučerašnji dan donio je sličnu situaciju, kada je DPS novu parlamentarnu većinu faktički ucijenio neprisustvom sjednici parlamenta na kojoij će se birati vlada, ukoliko bude održana 24. novembra kada i Podgorička skupština 1918, na kojoj je Crna Gora izgubila državnost.

Ivan Brajović je 2016. upravo na taj datum izabran za šefa parlamenta.

"Predsjednik Skupštine izabran je 24. novembra 2016. godine, a sad se problematizuje činjenica da je sjednica na kojoj bi trebalo da se glasa o Vladi Crne Gore zakazana na isti datum četiri godine kasnije predstavlja opet kao neka vrsta nacionalne izdaje i uvrede za Crnu Goru, i činjenica da je 28. novembra izabrana prethodna vlada, a da je 28. novembra 1918. godine upravo na toj Podgoričkoj Skupštini izabrana privremena tadašanja vlada", rekao je Srdan Kosović, glavni i odgovrni urednik Vijesti.

Uprkos svemu, umjesto na sjednici 24. novembra za kada je prvobitno bila zakazana, nova Vlada biraće se 2. decembra.

"DPS očigledno nije ili nije još uvijek ne želi da nauči lekciju od 30. avgusta odnosno želi i dalje da tehnikom "zavadi pa vladaj" pokuša da spriječi novu vlast da se konsoliduje ili uopšte i formira. S druge strane, pokazuje da nova većina zbog niza stvari, vjerovatno i svoje heterogenosti, konstantno ima potrebu da se pravda i da se dokazuje odnosno da pravda svoju lojalnost državi, pa samim tim to pokazuje i odlaganje sjednice za 2. decembar", rekao je Kosović.

Zdravstveno i ekonomski gledano, odlaganje sjednice parlamenta je očajan potez narodnih predstavnika u parlamentu, kaće Srđan Perić iz Organizacije KOD.

"Ako u ovim okolnostima ekonomskim i zdravstvenim vi imate nametanje tih tema, onda je prosto jasno da vi imate drugačije prioritete u odnosu na nešto što se odnosi na egzistenciju, golo preživljavanje, pronalak nekog stabilnije ambijenta u kom bi živili i radili", rekao je Perić.

Iako za to krivi obje političke strane, loptica je, kaže Perić, ipak u dvorištu onih koji su izvojevali pobjedu 30. avgusta.

"Za tango je potrebno dvoje. Ja nisam želio kao građanin da slušam koji su stavovi reicmo lični ili identiteski bilo kog predstavnika buduće vlade ili prethodne vlasti, a to je nametnuto kao tema. Nova vlast mora da nametne temu ekonomije i zdravstva, mora da nas relaksira stvari koje su na kolektivnoj ravni od manjeg značaja", rekao je Perić.

Saglasni su sa tim i građani.

Bonus video: