Muk: Spajanje četiri resora neodrživo i neopravdano

U Institutu alternativa smatraju da je potrebna ravnomjernija podjela odgovornosti i ovlašćenja

23469 pregleda 37 reakcija 39 komentar(a)
Muk, Foto: Balša Rakočević
Muk, Foto: Balša Rakočević

Dvanaest umjesto 18 resora – jedna je od prvih informacija o strukturi nove Vlade. Najglasniji odjek izazvalo je spajanje četiri ministarstva u jedno – prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Više udruženja, oraganizacija i pojedinaca iz svijeta umjetnosti zatražilo je da se kultura ne pripaja nijednom resoru jer strahuju da će se svesti na simulaciju i amaterizam, i da se sistematski zapušteno stanje u tom sektoru neće dijagnostikovati, niti onda liječiti odgovarajućim sredstvima.

Mandatar Zdravko Krivokapić u emisiji Načisto na Televiziji Vijesti saopštio je kako je cilj integracije podsticanje i razvoj kreativnosti i talenata, te da će resor imati dva državna sekretara, kao i upravu za sport i mlade.

,,Mi ćemo u okviru direktorata, odnosno državnog sekretara za kulturu, voditi računa da tu bude stvarno kulturni radnik”, najavljuje Krivokapić.

Za Institut alternativa, koji prati rad javne uprave, spajanje ova četiri resora u jedan, u ovom trenutku je jednačina sa mnogo nepoznatih, jer se ne zna unutrašnja organizacija novog ministartva.

,,Ne znamo kojim politikama će se baviti zasebni direktorati, niti koliko će novca za to imati, a ne znamo nešto što je još važnije, to je zapravo da li će nova vlada pokazati suštinski reformski potencijal time što će svim svojim direktoratima postaviti jasne strateške ciljeve i planiranje i izvršenje njihovih budžeta vezati i usloviti upravo postizanjem određenih ciljeva”, kaže Milena Muk iz Instituta alternativa.

Madatar je, za sada, pojasnio kako je spajanje ministarstava, pa i ovog, označenog kao najglomaznijeg, zapravo jedan od modela racionalizacije javne uprave.

,,Naravno da planiramo racionalizaciju koja će se kretati sa smanjenjem negdje oko 10 odsto upravo onih mjesta koja imamo za sada markirana kao slabe tačke. Nijedan stručan, kompetentan službenik u bilo kojem ministarstvu ne treba da se plaši za svoj posao”, obećava Krivokapić.

Prema informacijama sa sajtova ministarstava, u resoru prosvjete ima 83 zaposlenih, kulture 42, nauke 32, a u Ministarstvu sporta i mladih zaposleno je 37 ljudi. To su ukupno 194 zaposlena u ova četiri resora. Muk, međutim, u ovom trenutku problematizuje centralizaciju.

,,Centralizovano upravljanje svim tim raznorodnim politkama i budžetima od strane isključivo jedne osobe apsolutno je neodrživo, posebno imajući u vidu da mi nemamo uspostavljen i razrađen sistem prenosa ovlašćenja sa ministarskog na niže nivoe, i upravo je to jedan od razloga zbog kojeg smatram da je stvaranje tog niza ,,super ministarstava” ovog obima neopravdano, naročito bez propratnih korjenitih reformi u dijelu veće upravljačke odgovornosti za raspolaganje novcem i ostvarivanje strateških ciljeva na nivou direktorata i samostalnih organa uprave, rekla je Muk.

U Institutu alternativa zato zaključuju da postoji potreba za ravnomjernijom raspodjelom ovlašćenja, odgovornosti i budžeta, među različitim ministarstvima u novoj vladi. Prema planu mandatara, novo ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta vodiće profesorica na Filološkom fakultetu Vesna Bratić.

Bonus video: