Popović: Crnogorci najviši poslije Holanđana

Gostujući u Bojama jutra na TV Vijesti, Popović je istakao da je prosječna visina Crnogoraca 183,2 cm, a Crnogorki oko 169 cm

7774 pregleda 32 reakcija 20 komentar(a)
Popović, Foto: Printscreen YouTube
Popović, Foto: Printscreen YouTube

Crnogorci su bili najviša nacija na svijetu početkom 20. vijeka, a onda su nas prestigli Holanđani pa smo sada drugi po visini. To je pokazala najnovija studija Imperijal koledža iz Londona u kojoj su učestvovali i naši naučnici, među njima i prof. Stevo Popović sa Fakulteta za sport iz fizičko vaspitanje. Uporedo sa ovom globalnom studijom, rađena je i lokalna. Univerzitet CG i Ministarstvo odbrane su utvrđivali prosječnu visinu i težinu adolescenata u Podgorici.

Gostujući u Bojama jutra na TV Vijesti, Popović je istakao da je prosječna visina Crnogoraca 183,2 cm, a Crnogorki oko 169cm

"Ono što je nama bilo interesantno jeste da je taj prosjek iz Podgorice, bio na nivou prosjeka crnogorske populacije sa početka 20. vijeka, kada su Crnogorci bili visoki 177 cm, a sada smo za Podgoričane dobili da je to 177,19 cm"

Međutim, kako sada naučnici smatraju Crnogorci bi u narednih 100 godina mogli značajno da porastu.

"Holanđani su za stotinu godina porasli preko 14cm, a Crnogorci 6cm. U nauci postoji termin koji se zove sekularni trend, to je razvoj koji uzrokoju spoljni faktori, mi smatramo da kod nas još nije završen i da imamo potencijala da uticajem na socio-ekonomske faktore izvučemo prosjek na mnogo više."

Izvan Evrope nijedna gotovo država nema prosjek preko 180cm.

Bonus video: