Je li zakonita prenamjena hotela Podgorica iz ugostiteljskog u poslovni objekat?

“U suprotnosti ne samo sa DUP-om nego i sa PUP-om. Mi smatramo da je jedini način da se prenamijeni zemljište izmjena i dopuna DUP-a koja se nije desila”, kazala je Rabrenović

15482 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Prije mjesec i po dana kompanija Normal tours prodala je hotel Podgorica francuskom državljaninu, čije ime nije objavljeno.

Ovaj potez su iz kompanije Žarka Burića objasnili problemima u poslovanju izazvanim pandemijom koronavirusa, te potrebom za kapitalom za finansiranje projekta Ljubović hill homes.

To je bio razlog da udruženje KANA, Ministarstvu kulturte uputi inicijativu za uspostavljanje zaštite hotela kao kulturnog dobra, uključujući I inicijativu za prethodnu zaštitu, radi spriječavanja rizika od njegovog oštećenja, uništenja ili nestanka.Inicijativu su pored stručnjaka iz ove oblasti potpisala i trojica lidera koalicija koje čine novu parlamentarnu većinu.

Kana je u međuvremenu dosla do podataka, koji kako tvrde nakon neadekvatnog preuređenja enterijera, i izgradnje džinovskog solitera u neposrednoj blizini, bude strah od novog ataka na čuveni hotel Kane Radević.

„Da je objekat ne samo prodat stranom investitoru već je izvršena prenamjena hotela, odnosno to više nije hotel Podgorica, to je sada poslovna zgrada čije su sobe pretvorene u poslovne prostore. Već izdijeljen u kancelarije od po 37 kvadrata, ugrubo govoreći neke dvije spojene sobe nekadašnjeg hotela Podgorica”, kazala je Jelena Rabrenović, Udruženje KANA.

Iz kompanije Normal tours ne odgovaraju po kom osnovu je u katastru promijenjena namjena ovog hotela. U KANI tvrde da je to nezakonito.

“U suprotnosti ne samo sa DUP-om nego i sa PUP-om. Mi smatramo da je jedini način da se prenamijeni zemljište izmjena i dopuna DUP-a koja se nije desila”, kazala je Rabrenović.

Jоš se nije desio ni odgovor Uprave za zaštitu kulturnih dobara na inicijativu KANE predatu prošle sedmice. U odgovoru na pitanje TV Vijesti, kažu da će to učiniti što je prije moguće.

“Inicijative za zaštitu kulturnih dobara predmet su stručne obrade Uprave za zaštitu kulturnih dobara. Napominjemo da je valorizacija hotela Podgorica već inicirana kod Uprave kroz Arhitekturu xx vijeka. Obzirom da je predmetna inicijativa i za uspostavljanje prethodne zaštite, hotel Podgorica biće tretiran sa posebnom pažnjom, u što kraćem roku”, kazali su iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

U međuvremenu, KANA poziva organe lokalne i državne uprave da hotel Podgoricu otkupe i pretvore u Dom i muzej arhitekture u kom bi se organizovale promocije, izložbe, javne rasprave i naučni skupovi.

Napominju medjutim da se isto može učiniti i ukoliko objekat ostane u privatnom vlasništvu.

„Objekat, ako ostane u privatnom vlasništvu, može biti zaštićen i biće izdati posebni uslovi odnosno projekat prema kojem ta objekat može biti korišćen”, kazala je Rabrenović

Iako nadležni godinama ostaju nijemi na apele da se zaštiti hotel Podgorica, iako je 2016te godine tik uz ulaz hotela izgrađen soliter, iz KANE poručuju da se bar dio ovog autenticnog objekta moderne arhitekture još može spasiti.

„I dalje nije kasno, gdje ima volje, ima i načina”, kazala je Rabrenović

Bonus video: