Rakočević: Može se reći da smo već u crnom scenariju, mjere se selektivno primjenjuju

"Nadamo se da će svi ozbiljno shvatiti mjere i da će se poštovati kako bi se smanjio broj oboljelih. Potrebno je da svi uložimo malo napora, jer je situacija ozbiljna, nepovoljna"

22460 pregleda 87 reakcija 15 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 17.11.2020. 10:04h

Mjere koje je Institut za javno zdravlje (IJZ) donio u cilju sprečavanja širenja koronavirusa selektivno se primjenjuju.

To je gostujući u Bojama jutra na TV Vijesti kazala epidemiolog u IJZ Božidarka Rakočević.

Ona je apelovala na sve da poštuju predložene mjere i da jedino tako se može očekivati da će epidemiološka situacija biti bolja. Pozvala je privredne subjekte da pomognu u kontrolisanju mjera, i da opominju korisnike da se ponašaju u skladu sa preporukama NKT-a.

Rakočević je rekla da je porast broja oboljelih, zabilježen prethodne nedjelje u više opština, posljedica masovnih okupljanja, uz mjere koje se ne poštuju.

Rakočević je kazala i da se može reći "da smo već u crnom scenariju", te da treba da radimo svi zajednički na poboljšanju situacije. Istakla da je izuzetno bitno sačuvati zdravstveni sistem da ne bi došlo do prepunjenosti bolnica, jer u tom slučaju ne bi bilo moguće pružiti pomoć svima kojima je potrebna.

Pojasnila je i da se zbog velikog broja oboljelih registruje i veliki broj preminulih.

"Od vikenda su nove mjere usljed pogoršanja. Nadamo se da će svi ozbiljno shvatiti mjere i da će se poštovati kako bi se smanjio broj oboljelih. Potrebno je da svi uložimo malo napora, jer je situacija ozbiljna, nepovoljna", rekla je Rakočević.

Dodala je da su mjere nepopularne, ali da zbog konstantnog pogoršanja situacije jedino one, ako se budu poštovale, mogu dati rezultate.

"Zdravstveni sistem je u problemu, pred pucanjem gotovo... Svi se nalazimo u začaranom krugu. Apelujemo da poštujemo osnovne mjere".

Ohrabrujuće vijesti o vakcinama iz SAD

Ona je rekla da se na PCR testiranje u Institutu čeka od 24 do 48 sati.

Kada su u pitanju osobe koje su imale negativan rezultat na brzom antigenskom testu, a potom pozitivan na PCR testiranju, Rakočević ističe da brzi antigenski test treba raditi pet do sedam dana nakon pojave simptoma i da se pacijenti prerano testiraju. "U međuvremenu su se razvili simptomi koje PCR test detektuje", dodala je.

Rakočević je kazala da su ohrabrujuće vijesti o vakcinama iz SAD. "Svi se nekako nadamo u tu vakcinu i da će se što prije završiti ispitivanja i SZO odobriti neku od njih ili sve te vakcine".

Kada je u pitanju logistika vakcinacije, kada one budu dostupne i u Crnoj Gori, Rakočević je pojasnila da se moraju propratiti određene studije, i istakla da je bezbjednost na prvom mjestu. "Mora dobiti odobrenje od Agencije za ljekove i medicinska sredstva, odgovarajući transport vakcine, distribucija..."

Ona je kazala da očekuju dobar odziv građana kada je u pitanju vakcinacija protiv koronavirusa, imajući u vidu da su imali jedan od najboljih odziva za vakcinu protiv gripa u posljednjih nekoliko godina.

Za sada, kako je rekla, nije registrovan nijedan slučaj gripa, a nošenje maski bi trebalo da spriječi prenos drugih akutnih respiratornih infekcija.

Bonus video: