Simović Zvicer: Dobro je što su se desile političke promjene u Crnoj Gori, pravosuđe da izađe iz v.d. stanja

"I smjena vlasti je prirodan, demokratski proces ali to ne znači da predstavnici nove pozicije i nove opozicije ne treba da razgovaraju. Ja mislim da svi moraju da se uzdignu iz onoga što su njihovi partijski interesi i da vode računa o nacionalnim interesima", poručila je Simović Zvicer

19073 pregleda 84 reakcija 39 komentar(a)
Simović Zvicer, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Simović Zvicer, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Ažurirano: 17.11.2020. 20:00h

Dobro je što su se desile političke promjene u Crnoj Gori, ali vlast i opozicija, i u novim ulogama, moraju da razgovaraju i uzdignu se iznad partijskih interesa kako bi pravosuđe izašlo iz v.d. stanja u kojem se nalazi skoro dvije i po godine, poručila je predsjednica Sudskog savjeta Vesna Simović Zvicer u intervjuu za Televiziju Vijesti.

Ona je protiv prakse da se isti ljudi biraju za predsjednike sudova po više puta ali je i protiv opšteg reizbora sudija, koji zagovaraju neke od partija nove vlasti.

Sudski savjet s dužnom pažnjom vodi računa o svakoj preporuci koja dolazi od Evropske komisije, posebno imajući u vidu da je u posljednjem izvještaju konstatovano da je Crna Gora u oblasti pravosuđa ostvarila ograničen napredak, kaže u razgovoru za TV Vijesti Simović Zvicer.

"Da mi je zaista žao što svi rezultati, a ima dosta rezultata, s kojima bi se mogli pohvaliti u pravosuđu, a posebno u pogledu skraćenja trajanja postupka, o efikasnosti u radu, sve je u sjenci mandata", istakla je Simović Zvicer.

Radi se o mandatima nekih predsjednika sudova koji su izabrani po treći ili čak osmi put što je za Evropsku komisiju i dio domaće javnosti neustavno.

Na konkurse se, po pravilu, prijavljuje samo jedan kandidat, najčešće aktuelni predsjednik suda.

"To je dio našeg mentaliteta, što je pogrešno, da ako imate vašeg kolegu koji je na toj funkciji vi nećete da se javite jer se plašite njegove reakcije. Ta vrsta solidarnosti ili straha, da ne budem pogrešno shvaćena, je nešto na čemu moramo da radimo", rekla je Simović Zvicer.

Novu vlast očekuju veliki izazovi, među kojima je postizanje dvotrećinske, odnosno tropetinske većine u Skupštini kako bi izabrali četiri člana iz reda uglednih pravnika i time izveli Sudski savjet iz v.d. stanja u kojem je skoro dvije i po godine.

Simović Zvicer i vlast i opoziciju poziva na jedinstvo.

"Desile su se političke promjene, moje mišljenje je da je dobro da se dešavaju promjene. I smjena vlasti je prirodan, demokratski proces ali to ne znači da predstavnici nove pozicije i nove opozicije ne treba da razgovaraju. Ja mislim da svi moraju da se uzdignu iz onoga što su njihovi partijski interesi i da vode računa o nacionalnim interesima", poručila je Simović Zvicer.

U javnosti je, kaže Simović Zvicer, stvorena pogrešna slika o tome koliki je zapravo uticaj Sudskog savjeta.

Problematizuje i neka zakonska rješenja.

"Da sam i kao članica i sad kao predsjednica Sudskog savjeta potpuno limitirana i ne mogu da pokrenem nijedan disciplinski postupak ni protiv jednog sudije iako kao i vi mogu da čujem da postoje određeni problemi", kazala je Simović Zvicer.

Nakon parlamentarnih izbora iz pojedinih partija nove vlasti saopštili su da mora doći do opšteg reizbora sudija, kako bi se pravosuđe očistilo od korumpiranih kadrova.

Simović Zvicer smatra da bi takav model Crnoj Gori mogao donijeti više štete nego koristi.

"Da li to treba da se radi, moj odgovor je na taj način ne", rekla je Simović Zvicer.

Izborom nove Vlade, novi ministar pravde postaće član Sudskog savjeta, dok se još ne zna da li će poslanici novog saziva sprovesti drugo glasanje za izbor članova Savjeta iz reda uglednih pravnika ili će opet raspisati novi javni poziv.

Bonus video: