Ustavni sud utvrdio da je Bajčetić zlostavljan i ponižavan, naložili Tužilaštvu da procesuira odgovorne policajce

Kao i u drugim slučajevima zlostavljanja, poput onog u Zlatarskoj ulici, Ustavni sud je konstatovao da policija štiti počinioce iz svojih redova, a tužilaštvo koje vodi istragu je pasivno u njihovom otkrivanju

19656 pregleda 518 reakcija 7 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Neidentifikovani pripadnici Posebne jedinice policije zlostavljali su Nikolu Bajčetića 15. oktobra 2015. godine prilikom uklanjanja tzv. šatorskog naselja tokom protesta Demokratskog fronta ispred Skupštine, postupajući prema njemu nečovječno i na ponižavajući način, utvrdio je Ustavni sud Crne Gore.

Povodom ovog događaja podgoričko Osnovno tužilaštvo nije sprovelo efikasnu i djelotvornu istragu kako bi utvrdilo ko su ti policajci, pa je Ustavni sud usvojio Bajčetićevu ustavnu žalbu.

"U navedenoj odluci Ustavni sud je naložio ODT da preduzme dodatne mjere i radnje koje bi dovele do identifikacije i procesuiranja ovih policijskih službenika za koje je utvrđeno da su zlostavljali Nikolu Bajčetića i za to im ostavilo rok od tri mjeseca", kazala je advokatica Nikole Bajčetića, Andrijana Razić.

Kao i u drugim slučajevima zlostavljanja, poput onog u Zlatarskoj ulici, Ustavni sud je konstatovao da policija štiti počinioce iz svojih redova, a tužilaštvo koje vodi istragu je pasivno u njihovom otkrivanju.

"Ustavni sud zahtijeva od Uprave policije da iskaže punu kooperativnost prema Državnom tužilaštvu, u cilju prikupljanja dokaza i otkrivanja identiteta policijskih službenika za koje se osnovano sumnja da su izvršili zlostavljanje... Neshvatljivo je da tužilaštvo traži prikupljanje podataka i dokaza od starješine policijske jedinice, čiji su pripadnici osnovano sumnjivi da su izvršili krivično djelo. Navedeno stvara ozbiljnu sumnju u sposobnost tužilaštva da sprovede nezavisnu istragu", navode iz Ustavnog suda.

Iz podgoričkog Osnovnog tužilaštva odgovaraju da su već počeli da postupaju po nalogu Ustavnog suda i da su saslušali više osoba, ali i da istragu i dalje vodi tužiteljka Jelena Protić.

"Na predmetu radi državna tužiteljka kojoj je dodijeljen u rad od osnivanja, shodno internim pravilima o dodjeljivanju predmeta Državnog tužilaštva, jer ne postoje zakonski razlozi za njeno izuzeće, odnosno oduzimanje predmeta, bez obzira na odluku Ustavnog suda", kazao je portparol ODT Podgorica Vukas Radonjić.

Razić, s druge strane, nije optimista da će tužilaštvo nakon pet godina izvesti na optuženičku klupu policajce koji su zlostavljali Bajčetića.

"Ne očekujem da će bilo što, što tužilaštvo sada i u narednom periodu bude uradilo, moći da nadomjesti propuste koji su napravljeni tokom prethodnih pet godina i da dovede do drugačijeg rezultata."

Ustavni sud je naglasio i da vrhovni državni tužilac Ivica Stanković mora da preduzme mjere iz svoje nadležnosti, kao nadređeni osnovnom tužilaštvu, kako bi istraga dovela do procesuiranja policijskih službenika.

Bonus video: