više osoba se tereti za izazivanje rasne, vjerske i nacionalne mržnje

Tužilaštvo: Formirano pet predmeta povodom incidenata u Pljevljima

Dok predstavnici pljevaljske DPS vlasti poručuju da je razotkrivanje počinilaca i nalogodavaca pitanje trenutka, iz opozicionih redova stižu ocjene da je sve bilo providan pokušaj podmetačine odlazeceg režima, sugerišući da je upravo njegov vrh odgovoran za organizovano djelovanje i vještačko izazivanje međunacionalnih tenzija u Pljevljima

9831 pregleda 6 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Prvih dana septembra, odmah nakon parlamentarnih izbora 30. avgusta, iz Pljevalja su danima stizale slike, nalik ne one iz devedesetih.

Iz Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju, u dosta šturom odgovoru Televiziji Vijesti, navode da su formirali pet predmeta, u kojima se više lica tereti za izazivanje rasne, vjerske i nacionalne mržnje .

“Formirano je pet predmeta, od kojih su četiri predmeta protiv pet lica, dok je peti formiran protiv jednog ili više nepoznatih počinilaca. Sva lica su okrivljena za krivično djelo “izazivanje rasne, vjerske i nacionalne mržnje, zbog čega su ovi predmeti proslijeđeni iz pljevljaskog Osnovnog tužilaštva u Više državno tužilaštvo. U toku je faza izviđaja i ne možemo saopštiti nikakve druge detalje oko tih predmeta”, kazao je viši državni tužilac Hasan Lukač.

Pred Osnovnim tužilaštvom u Pljevljima je jedan predmet. Kako TV Vijesti nezvanično saznaje iz ODT-a, riječ je o osobi koja je policiji prijavila da su je navodno pretukle osobe koje su slavile pobjedu na izborima. Ispostavilo se da ga oni nisu tukli, pa je ta osoba sada osumnjičena za izazivanje panike.

“Kada je u pitanju ovaj predmet u nadležnosti ODT-a, predmet koji se odnosi na krivično djelo 'izazivanje panike i nereda', podnijeta je krivična prijava protiv jednog lica i tužilaštvo u ovom slučaju preduzima sve neophodne mjere i radnje iz svojenadležnosti”, kazala je portparolka ODT Pljevlja i tužiteljka Nataša Bajčeta.

U lokalnoj vlasti vjeruju da je pitanje razotkrivanja izvršilaca, ali i nalogodavaca ovih krivičnih djela samo pitanje vremena.

“U Crnoj Gori su se mnogo teža djela i mnogi teži slučajevi koji u svojoj osnovi, temeljima, imaju tu međuvjersku netoleranciju otkrivali i procesuirali, ne vidim razloga da bi bilo ko opstruirao odnosno zataškavao ovakve slučajeve”, kazao je predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović (DPS).

“Vjerujem u rad državnih organa i vjerujem da će se doći do počinalaca i nalogodavaca tih djela i oni sankcionisati u skladu sa zakonom”, navodi predsjednik Skupštine opštine Pljevlja Dragica Sokić (DPS).

U opozicionim redovima stvari vide drugačije.

“Čitav grad zna i ko je to i odakle je i zbog čega je i koji je bio cilj, samo oni koji bi trebalo da znaju, oni toobže ne znaju, a to govori odma o nalogodavcima i cilju zbog čega se to desilo+ Osnovni je bio cilj da se stvori utisak da nova vlast će vršiti pritisak na nacionalne manjine, a sve je to imalo cilj da nacionalne manjine izvrše pritisak na Dritana odnosno na koaliciju 'Crno na bijelo'," ocijenio je Milan Lekić iz odbora Nove srpske demokratije u Pljevljima.

“Evidentno je da je to nešto što je bio jalov i providan pokuašaj podmetačine od strane bivšeg režima”, smatra Vladislav Bojović iz Demokratske narodne partije.

Nikola Rovčanin iz pljevaljskog odbora Demokrata smatra da je poražavajuća činjenica da Uprava policije do sada nije saopštila imena počinilaca. "Što otvara sumnju da je upravo vrh vlasti odgovoran za organizovano djelovanje i pokušaj vještačkog izazivanja međunacionalnih tenzija u Pljevljima. Za ovo je direktno odgovorna Uprava policije I ja očekujem od nove vlasti nakon imenovanja novihg kadrova da će se ovaj posao sprovesti do kraja profesionalno”.

Odgovarajući na pitanja poslanika Evropskog parlamenta u srijedu, evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji rekao je da očekuje temeljnu istragu i pravno sankcionisanje za sve napade i sva nasilja, ističući da se od Crne Gore, kao zemlje kandidata za članstvo u EU, očekuje efikasna zaštita pripadnika nacionalnih i vjerskih manjina.