Knežević: U Vladi treba da bude predstavnika nacionalnih manjina, građani su željni pravde

Predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) bio je gost Petra Komnenića u emisiji Načisto na TV Vijesti

93866 pregleda 790 reakcija 203 komentar(a)
Knežević i Komnenić, Foto: Dušan Cicmil
Knežević i Komnenić, Foto: Dušan Cicmil
Ažurirano: 26.11.2020. 22:48h

Predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF), Milan Knežević bio je gost Petra Komnenića u emisiji Načisto na Televiziji Vijesti.

TOK EMISIJE

21:42 - Građani Crne Gore željni su pravde. Daćemo podršku mandataru Krivokapiću i svakom projektu u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, parlamentarne istrage protiv prve familije, protiv državnih funkcionera koji su se obogatili i možda učestvovali u ubistvu malteške novinarke. Dobiće podršku za svaki ekonomski projekat i plan koji ide ka ozdravljenju ekonomije... Želimo povlačenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti i popis 2021. godine...", rekao je Knežević.

foto: Dušan Cicmil

21:32 - U Vladi treba da bude predstavnika nacionalnih manjina. Pozivao sam i Albance i Bošnjake, oni su razgovarali sa Krivokapićem, ali očigledno se nisu dogovorili..., rekao je lider DNP-a.

21:22 - "Pozivam da mi bilo ko da bilo koji dokaz mene i Mandića prema bilo kome od osumnjičenih u državnom udaru. Ako sam učestvovao u državnom udaru ne ostala mi mačka u kući..."

21:19 - Upitan da li je Vučić u dosluhu sa Bebom Popovićem njemu i Mandiću smjestio državni udar odgovorio je:

"Vučić je 2016. saopštio da tu nema predstavnika političkih stranaka... Tvrdim za Mandića, Mihaila Čađenovića i mene da nismo učestvovali u državnom udaru. Ako postoji ijedan dokaz za nas odmah neka to objavi bilo ko", rekao je Knežević.

21:14 - Knežević je ponovio da je Aleksandar Vučić kao premijer i predsjednik Srbije i država Srbija sa 11 miliona eura pomogli SPC u Crnoj Gori i srpske naučne i kulturne institucije.

"Taj čovjek od ovih institucija treba da dobije zahvalnost za pomoć koju im je dao. Što se tiče našeg odnosa, on je sam rekao da nikad ne bi podržao ovakav vid Vlade, jer smatra da je Demokratski front najzalužniji za pobjedu na izborima. Sa Vučićem imam prijateljske i partnerske odnose. Ne želim da pljujem po Aleksandru Vučiću, želim da saopštim istinu", rekao je Knežević.

21:04 - Mislim da bi Nebojša Medojević bio dobar ekspert za sektor bezbjednosti, rekao je Knežević dodajući da vjeruje njegovim saznanjima.

"Dao je nemjerljiv doprinos padu režima Đukanovića...Ne slažem se sa njegovim stavovima koje iznosi za našu crkvu... Ne slaže se on ni sa nekim mojim stavovima".

foto: Dušan Cicmil

20:53 - Na pitanje prepoznaje li u timu Krivokapića dobra rješenja, Knežević je rekao da "imamo koncepsijske razlike".

"Vlada je trebalo da ima 17 ministarstava. Da imamo dva ili tri potpredsjednika. Pola da pokrivaju eksperti, polovinu političari. Zašto političari? Da bi preuzeli dogovornost. Eksperti nemaju odgovornost što se može vidjeti na primjeru Srbije...", rekao je Knežević.

Dodao je i da je Krivokapić na sastanku sa predstavnicima parlamentane većine rekao da neće formirati stranku i da ga to ne zanima.

"Saopštio sam što se mene tiče i DF-a neka to uradi. Jer Krivokapić više nije profesor i ekspert, već političar. Pripremam se da 2. decembra podržim Vladu Krivokapića, ko god da je u njoj", poručio je lider DNP-a.

20:45 - Knežević je rekao da se ne osjeća prevarenim, već da smatra da treba da bude ispoštovana volja građana.

"Političari treba da preuzmu odgovornost i ne vidim šta je grijeh jedne partije koja pobijedi da bude dio vlasti".

Odgovarajući na pitanje da li je osnovan strah da će u 200 dana raditi sve da sabotiraju Vladu Krivokapića, Knežević je odgovorio:

"Nismo mu dali 200 dana, već je to on tražio. Od 2. decembra odgovornost za rezultate rade Vlade su na Krivokapiću i ministrima. Podržaćemo svako zakonsko rješenje i svaki zakonski predlog u interesu građana - Zakon o tužilaštvu, sve koji idu u pravcu demokratizacije pravosudnih institucija, podržaćemo zakone protiv recesije, za pomoć stranovništvu, sve što treba da predstavlja reformski impuls. Smatram da je Krivokapić nakon 31. avgusta trebao da razgovara sa liderima "Koalicije za budućnost Crne Gore", a ne da sa dva sporazuma abolira sve ono što je bio program naše izborne liste... Oni koji su nas optuživali da želimo fotelje, sad su dobili fotelje...", rekao je Knežević

20:42 - Knežević je rekao da je prilikom sastanka većine sa mitropolitom Amfilohijem bilo rasprave, ali ne svađe.

"Tačno je da smo imali raspravu, ali imali smo raspravu nakon toga je Abazović rekao da Srbi iz DF-a ne mogu pokrivati MUP, ANB, Ministarstvo odbrane i MVP jer je on zabrinut za teritorijalni integritet i suverenitet Crne Gore. Tada je mitropolit rekao da bi dobro bilo da poslušamo Abazovića jer se može stvoriti utisak da mi radimo za DPS. Rekao sam mitropolitu ako bi smo tako gledali ja nikad nisam imao bilo kakvu komunikaciju sa DPS, ali vas podsjećam da ste vi 1997. i 1998. podržali Mila Đukanovića. Ali to nije bila svađa u kojoj sam ja mitropolitu tražio da ide u penziju. Prvi je taj sastanak napustio Krivokapić da bi se sastao sa ambasadorkom SAD i ja kada sam vidio da su stavovi naši udaljeni sa Abazovićem, rekao sam mitropolitu i Joanikiju da ja izdati neću", naveo je Knežević.

Poručio je da se ne osjeća prevarenim, već da smatra da treba da bude ispoštovana volja građana.

20:36 - Knežević je podsjetio da je postizborni sporazum Krivokapić potpisao sa koalicijama "Crno na bijelo" i "Mir je naša nacija" i istakao da taj saporazum "nije obavezujući za mene".

"Krivokapić ga je potpisao za sebe sa Abazovićem i Bečićem. Nas od 2. decembra on više ne zanima. Mi ćemo tada poslati snažnu poruku da sve ono što smo mi potpisali u koalicionom sporazumu je ispoštovano. Ko nije ispoštovao nas to će građani Crne Gore da vide..." istakao je Knežević.

20:32 - Zdravko Krivokapić je jedan od potpisnika peticije za odbranu imovine SPC. Da smo željeli da licitiramo imali smo bližih profesora od Krivokapića. Da nismo vjerovali u pobjedu, ne bi u kampanju uložili 1,5 miliona eura, rekao je Knežević

20:29 - Upitan zašto su se sa čelnih mjesta liste povukli Mandić, Medojević i on odgovorio je:

"Prihvatili smo da ne budemo na poslaničkoj listi, ali da dođe do objedinjavanja opozicije. URA je saopštila da ne želi da ide sa nama... Imali smo razgovor i dogovor sa crkvom i ona je tražila da na listi budu još dva njena predstavnika. Rekao sam da sam spreman da svoje mjesto, broj tri, prepustim Vladu Božoviću i da ne mora da vraća mandat... Međutim Vlado Božović to nije želio i tu sam postavio Marka Milačića uz velike otpore koalicije zašto sam to uradio..."

foto: Dušan Cicmil

20:24 - Upitan zašto je očekivao da će DF zauzeti mjesto u bezbjednosnom sektoru, ako su prilikom odluke o pridruživanju NATO-u bili protiv, Knežević je ponovio da on nije tražio nijednu funkciju od Krivokapića, kao ni ministarsko mjesto.

20:22 - Knežević je rekao i da nije kvalifikovao Krivokapića kao nekog ko radi za CIA-u i DPS, ali da je tačno da se on u razgovoru sa predstavnicima DF-a pozivao na ambasade.

"Ja da sam na njegovom mjestu poslušao bih sve te ljude, ali mi ti ljudi ne bi mogli opredjeljivati procese", rekao je Knežević dodajući da su on i predstavnici DF-a imali razgovore sa predstavnicima ambasada SAD, Rusije, Njemačke...

20:18 - Na pitanje da li je prihvatanje Krivokapića za mandatara DF prihvatio procjenu crkve da nisu dorasli zadatku, Knežević je odgovorio "ne".

"Procjena crkve je bila je da potrebno savezništvo sa DF-om i obratno. To što se dešavalo poslije 30. avgusta je za mene iznenađenje, smatra da je iznevjerena volja građana, da dosta obećanog neće biti ispunjeno, ali vrijeme će pokazati", rekao je Krivokapić.

20:15 - Knežević je naveo da "smo dovedeni pred svršen čin" i tu nas je doveo Krivokapić i pokret URA.

"Gospodin Krivokapić je rezultat dogovora MCP i Eparhije budimljansko-nikšićke sa našim kolegom Mandićem. Imali smo ideju da nosilac bude Ivan Petrović Njegoš, međutim u razgovorima sa crkvom oni su izašli sa predlogom da to bude Krivokapić. Prihvatio sam predlog, smatrao sam da nam je potrebno savezništvo sa crkvom. Medojević je od početka bio protiv... Ja sam Krivokapića prvi put vidio kada se predavala lista..."

20:12 - "U Vladi nećemo učestvovati ni po dubini, dajemo manjinsku podršku... Nemamo nijedan definisan akt i dokument sa mandatarom koji garantuje da će Demokratski front dobiti mjesta po dubini", naveo je Knežević.

20:10 - Imao sam nekoliko razgovora sa Krivokapićem i stvarala se neka atmosfera neslaganja i vodila se jedna kampanja da u DF traže neke funkcije. Mi te funkcije nismo tražili, dobili smo ih na predlog mandatara Krivokapića. U mejlu od 26. oktobra piše da se do sjutra dostave kadrovska rješenje za ministarstva...", rekao je Knežević.

Kada smo podijelili resore, kako je pojasnio Knežević, suočili smo se da Krivokapić 31. oktobra kaže da je za ekspertsku vladu.

20:06 - Smatram da ovo nije ekspertska vlada već postizborne koalicija NVO "Ne damo Crnu Goru" i pokreta URA i to je jasno kada se pogledaju kandidati, rekao je Knežević

20:04 - U ime Demokratskog fronta i DNP sam saopštio da ćemo podržati Zdravka Krivokapioća za mandatara za sastav nove Vlade. Ostajemo dosljedni. Spekuliše se različitim imenima i dok ne dobijemo spisak nisam želio da zakazujem sjednicu Predsjedništva DNP-a. 100 odsto ćemo podržati predlog Krivokapića bez obzira na rješenja, naveo je lider DNP-a.

Bonus video: