Kakav će biti novi izgled Trga nezavisnosti: Građani nisu impresionirani jezercetom

Arhitekta Srđan Tadić ocjenjuje da je dobro što je konačno organizovan konkurs, ali naglašava da su za izgradnju trga potrebne višegodišnje analize, proračuni, kao i usklađivanje sa urbanističkim planom

8936 pregleda 34 reakcija 35 komentar(a)
Foto: PG Biro
Foto: PG Biro

Pobjedničko rješenje na konkursu za novi izgled podgoričkog Trga nezavisnosti izazvalo je brojne reakcije građana, koji, najblaže rečeno, nisu bili impresionirani jezercetom, a ni funkcionalnošću ponuđenog koncepta.

Glavni gradski arhitekta Filip Aleksić napominje da je u pitanju idejno rješenje, koje je podložno promjenama.

Arhitekta Srđan Tadić ocjenjuje da je dobro što je konačno organizovan konkurs, ali naglašava da su za izgradnju trga potrebne višegodišnje analize, proračuni, kao i usklađivanje sa urbanističkim planom.

Najveću pažnju privukao je centralni dio budućeg trga, vodena površina, koja bi po tumačenju glavnog gradskog arhitekte, ljeti trebalo da služi za rashlađivanje, a zimi eventualno za klizalište.

Ipak, napominje Filip Aleksić, glavni gradski arhitekta, to je samo idejno rješenje.

"Ono je sklono promjenama, dobiće od članova žirija, i sugestije, kako treba da se razvija. Ono što je bitno, samo onaj render, koji se prikazuje na društvenim mrežama je nezahvalan, jer je upravo iz ptičije perspektive. Ne možete trg ni doživjeti iz te perspektive, i ne možete ga doživjeti na pravi način", istakao je Aleksić.

I arhitekta Srđan Tadić, smatra da bi trebalo sačekati da se napravi bolji uvid u pobjedničko rješenje, ali i da bi bilo poželjno vidjeti razrađeniji projektni zadatak.

"Mnogi ljudi su se sad zakačili na tu formu i na to vodeno jezero koje su vidjeli na renderizima, 3D prikazima, ali ja sam prvo vidio te zelene fasade i vidio sam dvovodni krov na modernističkim kućama. Obratite pažnju, to mi se nije dopalo", rekao je Tadić.

Tadić ističe da su za izgradnju glavnog gradskog trga potrebne višegodišnje analize, proračuni, kao i usklađivanje sa urbanističkim planom.

Sve to izostalo je tokom posljednje rekonstrukcije trga, za mandata bivšeg gradonačelnika Miomira Mugoše.

"Tadašnja gradska uprava je požurila, situacija je sad mnogo bolja jer sada makar imamo javne konkurse, i bira se najbolji, za razliku od dvorskog koncepta koji je Miomir Mugoša imao nekada. imamo problem sa starim rješenjem zato što je kad malo bolje razmislim on pretvoren u rupu, ne znam šta je bilo u glavi arhitekata, ali da je bilo više očiju, onda bi vidjeli da to nije primjerena stvar moguće da se pred referendum žurilo", poručio je Tadić.

Građani Podgorice različito gledaju na budući izgled gradskog Trga.

Iako je još rano govoriti o detaljima, jer se Završni izvještaj Žirija sa podacima o autorima i konkursni radovi čekaju do kraja ove sedmice, glavni gradski arhitekta naglasava da ovo rješenje, od pristiglih 35, ima najviše potencijala.

Bonus video: