Crna Gora ima zakonsku prepreku da obezbijedi garanciju za nabavku vakcine protiv koronavirusa

"Finansijska garancija je druga finansijska obaveza koja mora biti ispunjena kako bi se potvrdilo učešće u programu COVAX. Ovaj dokument je potrebno obezbijediti do trenutka zaključivanja poslova sa proizvođačima vakcine", kazali su iz Ministarstva zdravlja

11965 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Iako je početkom oktobra, preko mehanizma COVAX, koji je pokrenula Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), Crna Gora potpisala Sporazum o nabavci vakcine protiv Covid-a 19, naša zemlja još nije ispunila sve obaveze, kako bi potvrdila učešće u ovom programu, potvrđeno nam je iz Ministarstva zdravlja.

Objašnjavaju da je, osim avansa od oko 770 hiljada dolara, koji je državna apoteka Montefarm uplatila 16. oktobra, potrebna i državna garancija za ovaj posao.

"Postoje zakonske prepreke kada je u pitanju izdavanje garancije za podjelu rizika u skladu sa Sporazumom, koja iznosi 99 520 USD. Ipak, od strane Ministarstva finansija informisani smo da ova institucija pokušava iznaći načine i modele za obezbjeđivanje garancije. Finansijska garancija je druga finansijska obaveza koja mora biti ispunjena kako bi se potvrdilo učešće u programu COVAX. Ovaj dokument je potrebno obezbijediti do trenutka zaključivanja poslova sa proizvođačima vakcine", kazali su iz Ministarstva zdravlja.

Kada će se zaključivati ugovori sa proizvođačima vakcina još se ne zna.

Šefica Kancelarije SZO u Crnoj Gori Mina Brajović podsjeća da se od 200 vakcina, klinički ispituje 60, pri čemu je 11 u završnoj fazi, među kojima su Fajzer, Moderna, te takozvane „oksfordska“ i „ruska“ vakcina.

"SZO još uvijek nije prekvalifikovala nijednu od ovih vakcina i očekuje da joj se dostave rezultati. Sa ovako velikim brojem vakcina, naša očekivanja da ćemo zaustaviti pandemiju sada su realnija, ono svjetlo na kraju tunela se sada i bolje i više vidi. Kada je riječ o zemljama koje su pristupile COVAX mehanizmu – očekujemo da se prve količine, ograničene količine doza vakcina nađu i budu korišćene za vakcinaciju već negdje u prvom kvartalu 2021", rekla je Brajović.

Zato Crna Gora, naglašava Brajović, već mora da krene u pripremu za prihvatanje prvih količina vakcina, kada budu spremne za distribuciju

Potrebno je, takođe, da se definišu prioritetne grupe, te starosna granica za primanje prvih doza vakcina.

Crna Gora će, kada u potpunosti pristupi COVAX mehanizmu, moći da bira koju će vakcinu od ponuđenih u okviru tog programa.

Zatraženo je blizu 250 hiljada doza, odnosno količina koja bi pokrila 20 odsto stanovništva, a u prvoj isporuci stiglo bi oko 3 odsto doza, koje bi bile namijenjene za zdravstvene radnike i najstariju populaciju. To zanači da bi u prvom talasu bilo vakcinisano oko 3 700 ljudi, budući da su potrebne po dvije doze vakcine.

Zbog ograničenja u proizvodnji, te zahtjevne logistike u distribuciji i skladištenju vakcina, SZO poručuje da se mora nastaviti sa osnovnim, ali i restriktivnim mjerama zaštite od koronavirusa, sve dok ne bude bezbjednih vakcina u dovoljnim količinama.

Bonus video: