Nova pravila važe u svim domovima: Tradicionalni studentski život sada je skoro u potpunosti izmijenjen

A dok se situacija ne poboljša, u svim domovima će važiti nova pravila, kao i novo radno vrijeme menze.

2729 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Printscreen YouTube
Ilustracija, Foto: Printscreen YouTube

Tradicionalni studentski život koji podrazumijeva boravak u čitaonicama, odlazak na okupljanja i sportske događaje, sada je skoro u potpunosti izmijenjen. Tako, nova pravila važe u svim domovima za učenike i studente u Podgorici.

Ako nijesi živio u domu kao da nijesi ni studirao - često kažu studenti – domci. No, ove godine, zbog pandemije, njihov život posve je drugačiji. Studentkinja iz Berana, Nađa Marsenić, kaže da im nedostaju tradicionalna druženja i okupljanja.

"Kako su zabranjena sva okupljanja, tako smo se mi svi udaljili, malo nam i učenje teže ide, eto imamo te online aplikacije, i možemo da se snađemo, a druženje moramo malo da odložimo. Naravno fali nam to vrijeme kad nije bilo svega toga, ovaj virus je sve poremetio naš život, nadam se da će sve da se promijeni", kazala je studentkinja iz Berana, Nađa Marsenić.

A dok se situacija ne poboljša, u svim domovima će važiti nova pravila, kao i novo radno vrijeme menze.

"U skladu sa ovim najnovijim mjerama prilagodili smo radno vrijeme svih naših objekata, tako da studenti od 7 izjutra pa do 9 mogu doručkovati, ručak je od 11 do 15, za razilku od ranije kad je bio do 16h, pomjerili smo ga zbog skraćenja radnog vremena, a večera od 16h do 18h", rekao je Marko Kaluđerović iz JU Dom učenika i studenata Podgorica.

Trenutno u domu boravi i hrani se između 600 – 700 studenata, a zbog ograničenog rada menze, Kaluđerović pojašnjava da imaju pravo na dodatne obroke.

"Mi smo omogućili studentima da za bonove mogu da uzmu suvu večeru koja se inače praktikuje redovno nedjeljom, tako da je njima omogućeno da mogu da konzumiraju hranu i nakon 18h", dodao je Kaluđerović.

I mada sada dani, priča Nađa, sporije prolaze, ovdje se i dalje cijeni ona "desetka iz drugarstva". No, prijatelji i cimeri, ističe, ne mogu zamijeniti porodicu, koju zbog zabrane međugradskog saobraćaja vikendom, ne može posjetiti.

"Fali mi porodica, kao i svima, ali ne pada mi teško jer neću da dođem u sitacuiju da ja njima naškodim, tako da pazim i njih i sebe i sve u domu, tako da nadam se da sam uzoran građanin po tom pitanju", kazala je Marsenić.

A dok iz uprave napominju da nijesu imali slučaj zaraze virusom korona, te da sve mjere preduzimaju kako bi se takvo stanje zadržalo, naša studentkinja nada se da će uz poštovanje mjera, život bez druženja, svirki i slobodnog kretanja postati prošlost.

Bonus video: