Žugić: Protjerivanje Božovića opravdano, odluku o nepoželjnoj osobi ne može opozvati nova vlada

"Koga god bude imenovala za novog ambasadora Srbije u Crnoj Gori, moraće srpska Vlada dobro da stavi prst na čelo ko će biti taj čovjek", rekao je Žugić

27649 pregleda 893 reakcija 90 komentar(a)
Žugić, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Žugić, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Novinar dnevnog lista Vijesti Vladan Žugić ocjenjuje da je odluka Vlade Crne Gore o protjerivanju ambasadora Srbije Vladimira Božovića opravdanam, ali da se ne može posmatrati izolovano i da ovo nije prvi slučaj protjerivanja ambasadora.

"Što nije karakteristika ozbiljnih političkih ni elita niti država a često jedni i drugi stiču političke poene na račun takvih poteza. Ovo Đukanoviću (predsjednik Crne Gore Milo Đukanović) samo homogenizuje njegovo biračko tijelo, dok s druge strane i Vučić (predsjednik Srbije Aleksandar Vučić) može da smatra da njegovo biračko tijelo gleda blagonaklono na protjerivanje Miloševića (ambasador Crne Gore u Srbiji Tarzan Milošević) i ovakvo djelovanje ambasadora Božovića", rekao je Žugić.

Žugić kaže da nije praksa da se ambasador izjašnjava o kontroverznim pitanjima države u kojoj obavlja diplomatsku misiju.

Božović je protjeran zbog izjave da je Podgorička skupština bila slobodan izraz volje za ujedinjenje Crne Gore sa Srbijom.

"Zna se šta je posao ambasadora i ne može on da tumači neke istorijske okolnosti ili bilo što što nije iz opsega nečega što bi se moglo nazvati usaglašenom spoljnom politikom", kazao je Žugić.

Smatra da, po Bečkoj konvenciji, odluka o proglašenju Božovića za nepoželjnu osobu ne može biti opozvana od strane nove crnogorske Vlade.

"Koga god bude imenovala za novog ambasadora Srbije u Crnoj Gori, moraće srpska Vlada dobro da stavi prst na čelo ko će biti taj čovjek", rekao je Žugić.

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen je juče za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru, saopšteno je iz Ministarstva Vanjskih poslova Crne Gore.

Iz MVP su tada saopštili da je "Božović nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao oslobođenjem i slobodnom voljom crnogorskog naroda".

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je juče da je povodom proglašenja Božovića personom non grata postupilo na recipročan način i ambasadora Crne Gore u Srbiji, Tarzana Miloševića takođe proglasilo personom non grata.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras, nakon hitnog sastanka državnog vrha, da će država povući odluku o protjerivanju ambasadora Crne Gore Tarzana Miloševića iz Srbije.

Bonus video: