Nesređen javni prevoz godinama muči Podgoričane: Uprava planira da kupi 40 autobusa

"Imaćemo i nove linije i povećanu frekventnost tako da će građanima biti javni saobraćaj i pristupačniji, dostupniji i frekventniji. Tako da će se čekanje na autobus svakako smanjiti", istakla je Slađana Vujačić, zamjenica gradonačelnika Podgorice

4886 pregleda 8 komentar(a)
Detalj iz Podgorice, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Detalj iz Podgorice, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Podgoričani se i dalje žale na nesređen javni prevoz zbog čega nerijetko na autobuse čekaju i po 40 minuta a ima dana kada se neki uopšte i ne pojave na stanicama.

Iz gradske uprave obećavaju da će taj problem konačno riješiti iduće godine za kada planiraju kupovinu 40 novih autobusa.

Poručuju da će svi dijelovi grada biti pokriveni linijama kao i da će se smanjiti vrijeme čekanja.

Nesređen javni prevoz godinama muči Podgoričane.

Da javni prevoz u Podgorici već predugo nije onakav kakav bi trebalo da bude, svjesni su i u upravi Glavnog grada, pa su budžetom za narednu godinu opredijelili pet miliona eura za kupovinu 40 novih autobusa.

Obećavaju da će tako pokriti sve djelove Podgorice redovnim linijama i svesti čekanje na minimum.

"Imaćemo i nove linije i povećanu frekventnost tako da će građanima biti javni saobraćaj i pristupačniji, dostupniji i frekventniji. Tako da će se čekanje na autobus svakako smanjiti", istakla je Slađana Vujačić, zamjenica gradonačelnika Podgorice.

Ipak, Vujačić ne precizira na koliko će se smanjiti to čekanje i da li ćemo moći da pariramo evropskim prijestonicama gdje se na autobus čeka svega par minuta.

Najavljuje da će uskoro raspisati javni oglas za dodjelu linija, ali i početi procedure neophodne za kupovinu novih autobusa.

Na pitanje kada očekuje da građani Podgorice mogu imati funkcionalan javni prevoz, Vujačić odgovara: "Mi smo stvorili sve pretpostavke da tu sliku u našem gradu imamo već sljedeće godine".

Na ovaj način sprovodi se Plan održive urbane mobilnosti koji je gradski parlament usvojio još početkom godine, u cilju smanjenja gužvi i uopšte lakšeg kretanja u gradu.

Glavnom gradu u sprovođenju ovog plana pomaže njemačka organizacija GIZ i eksperti, koji su još ranije ocijenili da Podgorica ima sve predispozicije da uredi saobraćaj po uzoru na Ljubljanu.

"Neke mjere su baš uspješne. Jedna je sigurno zatvaranje centra podgorice, druga je upravljanje parkiranjem, to je vrlo uspješna mjera, treća je velike investicije u javni gradski prevoz i u biciklizam. To su područja koja su sgurno primjenjiva i u podgorici i koja imaju veliku budućnost i u vašem gradu", rekao je Aljaž Plevnik, ekspert iz Slovenije.

Zatvaranje centra Podgorice je u planu, kao i rješavanje problema parkiranja.

U međuvremenu su izgrađene još neke biciklističke staze, dok se od osnivanja javnog preduzeća za gradski saobraćaj odustalo jer je, kako kažu u gradskoj upravi neprofitabilno.

Možda treba vremena da se sve kockice slože, pa da saobraćajni kolaps u Podgorici postane prošlost.

A može biti i da je problem u rasporedu koraka.

Bonus video: