Kako je koronavirus uticao na jezik: Znate li šta su lokdaun, kumulativna incidencija...?

Svaki društveni događaj, pojašnjava prof. jezika i književnosti sa Filološkog fakulteta Bojan Minić, mora uticati na jezik

5405 pregleda 24 reakcija 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Godina koja nas je, kao nijedna druga ostavila bez teksta, donijela je nove riječi.

Kumulativna incidencija, "lokdaun", klaster, komorbiditet – samo su neke od njih.

Da li ih, nakon devet mjeseci, građani razumiju?

Svaki društveni događaj, pojašnjava prof. jezika i književnosti sa Filološkog fakulteta Bojan Minić, mora uticati na jezik, pa je, ističe, rasplamsavanje pandemije, najviše promijenilo leksiku.

"Prvo smo imali onog nultog pacijenta, pa je krenula ekspanzija virusa pa je bilo ili lokalne transmisije, ili inportovanih slučajeva, pa su nastala žarišta, klasteri, i sve to doprinosi, čak i oni izrazi poput distanca, samoizolacija, sve to se pominjalo i ranije, dobilo je nova značenja, šira, tako da je nastalo dosta riječi. Dobili smo mnogo složenica, dobili smo riječi poput novooboljeli, zaraženi, korona parti", istakao je Minić.

O virusu se, kaže Minić, često govori i u ratnim metaforama.

"Dobili smo potpuno neočekivan diskurs rata, dakle pominjali su već mnogi političari iz regiona, ali i iz svijeta, Bajden, Tramp itd. – u ratu smo sa koronom, pa se pominju naši saveznici u ratu, pa žrtve korone, itd i onda kad se sve to stavi u širi kontekst gdje se pominje i biološki rat, gdje se pominje uvođenje vanrednih mjera, policijskog časa sve to utiče i na dodatnu tu terminologiju, i na raspoloženje svih nas koji to slušamo", rekao je Minić.

I dok se od marta priča i raspravlja na koji način suzbiti širenje koronavirusa, profesor naglašava da je bilo dosta nedoumica, naročito kako se ova riječ piše.

"Različita su rješenja sa jezičkog apekta, u Hrvatskoj sve pišu kao jednu riječ, koronamjere, koronacentar, u Srbiji se piše sa crticom, pa imamo korona-mjere, korona-parti, i smatram da kod ovakvih izraza atributnivnih mora prvo da bude virus pa korona jer je virus širi, onda tek tip virusa. Dakle, preporučujem da bude koronavirus, spojeno, jer je to utemljeno,takođe ostanimo kod kuće iili ostanimo doma, a ostanimo kući nikako", kazao je on.

Po Vašem mišljenju koja je riječ obilježila ovu 2020. godinu?

"Pa mislim da bi najprije bila korona, lokdaun odmah nakon nje, ali korona definitivno prvo", rekao je Minić.

Izdavači Oksfordskog rječnika nijesu mogli da se odluče za samo jednu riječ koja je obilježila ovu godinu, pa su ih odabrali nekoliko – među njima su se našle Kovid 19, karantin, krug podrške, lokdaun.

A, poznati britanski Kolinsov rječnik zbog popularnosti koju je stekla od početka pandemije, upravo je lokdaun, odnosno potpuno zatvaranje proglsio riječju godine.

Bonus video: