Plažu na Adi Bojani more ubrzano guta: Nrekić priznaje presporo reagovanje institucija

"Situacija je trenutno, može se reći, katastrofalna. Obzirom da su jaki talasi ovih dana, pričinili ogromnu materijalnu štetu", istakao je Bojan Đakonović, direktor HTP Ulcinjska rivijera

34649 pregleda 138 reakcija 29 komentar(a)
Ada Bojana, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Ada Bojana, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Dok plažu na Adi Bojani usljed erozije ubrzano guta more, zakašnjele hitne mjere, upozoravaju iz Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Ulcinjska rivijera neće dati efekte, kako bi se spriječila dalja devastacija njihovih objeklata.

Predsjednik Opštine Ulcinj Ljoro Nrekić, priznaje da su sve institucije presporo reagovale i da nije bilo koordinacije.

Plaža na Adi Bojani ubrzano nestaje, dio objekata HTP Ulcinjska rivijera je uništen, ali tender koji je Morsko dobro prije dva dana raspisalo za hitnu sanaciju Ade, ne predviđa postavljanje više napera, tj. prepreka, naslaganih vreća pijeska ispred objekata.

"Situacija je trenutno, može se reći, katastrofalna. Obzirom da su jaki talasi ovih dana, pričinili ogromnu materijalnu štetu. Uništeno je 20 soba, to su ona dva, kako ih mi zovemo, grozda u kružnom obliku, koji su bili na toj prvoj liniji do mora i oni su potpuno uništeni i van funkcije", istakao je Bojan Đakonović, direktor HTP Ulcinjska rivijera.

Đakonović nije zadovoljan projektom hitne sanacije.

"Taj projekat po kom je raspisan tender predviđa izgradnju napera na ušću Bojane, dužine oko 130 metara, i mi smo prije nego je taj objekat bio gotov dali i neke primjedbe, a to je da se još jedan naper podesi ispred objekata i jedan poslije našeg restorana Maestral, koji je na samoj obali. Međutim, to nije prihvaćeno i radiće se samo jedan naper i mi smo skeptični da će on pomoći da se sačuva plaža na Adi Bojani", rekao je Đakonović.

Prvi čovjek Ulcinja, prekasno priznaje da su sve institucije kasno reagovale, a o tome kako ne postoji nikakva koordinacija nadležnih govori i podatak da već mjesec, otkako je dogovoreno sprovođenje hitnih mjera, ni o čemu nije obaviješten.

"Meni je žao što je to tako. Žao mi je što nismo preduzeli i mi, i Ulcinjska rivijera i Morsko dobro, zajedničkim snagama, pošto je bilo fino vrijeme da to lokalizujemo i spriječimo eroziju. Nisam zadovoljan hitnim rješenjem. Oni su trebali da postave ispred objekata Ulcinjske rivijere, jedino na taj način smo mogli spasiti te vile", rekao je Ljoro Nrekić, predsjednik Opštine Ulcinj.

Iz Morskog dobra juče su saopštili da su prema Projektu hitne intervencije, profesora Save Petkovića za buduće radove predvidjeli 50.000 eura.

Kako saznajemo, postavljanje napera i punjenje džambo vreća koštaće oko 38.000 eura, dok će ostatak novca biti utrošen na nasipanje pijeska ispred objekata Rivijere, što nije dovoljno, poručuju iz tog preduzeća.

"Ja se nadam da će što prije nadležne institucije taj pijesak rasporediti tamo gdje mu je i mjesto, a to je na plaži, ispred objekata Ulcinjske rivijere", rekao je Đakonović.

Na samo jednoj gomili koja je pored objekata Rivijere, nalazi se 84.000 kubika izvađenog pijeska.

Bonus video: