Glavni grad nastavlja da daje poslove privatnicima: Daje li se primat privatnom ili javnom interesu?

I dok Demokrate ističu da se novac za rekonstrukciju Trga morao naći u budžetu grada, iz uprave Glavnog grada im odgovaraju da nije upitno ima li grad novca, već da ne treba opterećivati budžet kad postoje, kako kažu, alternativni vidovi finansiranja.

12858 pregleda 5 komentar(a)
Planirani izgled Trga nezavisnosti u Podgorici, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Planirani izgled Trga nezavisnosti u Podgorici, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Najavljena saradnja Glavnog grada sa privatnicima na rekonstrukciji Trga nezavisnosti samo je nastavak prakse podgoričke uprave koja traje deceniju.

Podgoričke Demokrate smatraju da su ta partnerstva pokazala da se primat daje privatnom, a ne javnom interesu, pa sumnjaju da će tako biti i ovog puta.

I dok Demokrate ističu da se novac za rekonstrukciju Trga morao naći u budžetu grada, iz uprave Glavnog grada im odgovaraju da nije upitno ima li grad novca, već da ne treba opterećivati budžet kad postoje, kako kažu, alternativni vidovi finansiranja.

Podgoričke Demokrate, uoči najavljene rekonstrukcije Trga nezavisnosti, koja bi se radila kroz privatno-javno partnerstvo, sumnjaju da se iza svega kriju privatni, a ne javni interes.

"Više se gleda interes očigledno nekih privatnih partnera i malo je simptomatično da su ti privatni partneri gotovo uvijek one firme koje su vezuju da su itekako njihovi osnivači i vlasnici bliski vrhu DPS odnosno ove vlasti. Jednostavno ne može biti javni interes ako samo nekome dajemo preko javno-privatnog partnerstva značajne projekte od koje će samo taj partner imati koristi, a Glavni grad gotovo nikakve", istakao je Nikola Kažić, odbornik Demokratske Crne Gore u Skupštini Glavnog grada.

Uprava Glavnog grada pravda ulazak u najnovije javno-privatno partnerstvo uštedom novca.

"Apsolutni po meni populizam i manipulacija da građani neće dati nijedan jedini cent za rješenje toga trfa, a šta će na kraju dobiti? Neće ništa i najveće plodove toga će ubirati taj privatnik koji dobije tender da radi taj projekat. Ako se već gradska uprava hvali konstantno povećanjem budžeta iz godine u godinu, i sada je planirani budžet oko 94 miliona, smatram da je moralo da se nađe načina za jednu kapitalnu investiciju koja iznosintoliko koliko iznosi, znači manje od 13 miliona eura", kazao je Kažić.

Drugačiji pogled na stvari imaju u upravi Glavnog grada.

"Mislim da se ovdje ne radi o tome da li je Glavni grad može ili ne, prije je riječ o tome da tražimo te alternativne vidove finansiranja upravo zbog toga što nema potrebe dodatno opterećivati budžet Glavnog grada ako će na kraju rezultat biti taj da dobijemo sve te sadržaje. Glavni grad negdje gleda da stvori mogućnost građanima da se zapošljavaju. Definitivno smatramo da će to poboljšati standard u Glavnom gradu", rekla je Ivona Međedović iz Glavnog grada.

U upravi Glavnog grada tvrde i da se javno-privatnim partnerstvom u ovakvim slučajevima služe i države regiona.

Ipak, gradski prevoz je, primjera radi, u državama regiona javno preduzeće, dok je Podgorica odustala od tog modela, jer je navodno finansijski neisplativo, pa njega i dalje vode privatnici.

Pored najavljene rekonstrukcije Trga koja je planirana u okviru rješenja tima iz Sjedinjenih Američkih Država koje je pobijedilo na Međunarodnom konkursu, na Trgu je planirano 200 parking mjesta i izgradnja podzemne garaže sa 737 parking mjesta.

Da li zaista mislite da ovakvim načinom privatizovanja lokalnih dobara građani imaju benefite?

"Da se ne može govoriti o privatizaciji , jer ukoliko dođe do realizacije ovog projekta, a izvjesno je da hoće, svaki od tih ugovora sadrži u sebi klauzulu koja kaže da će to biti privremeno vlasništvo odnosno određeni dio tog objekta biće u privremenom vlasništvu privatnog partnera , a nakon nekog vremena preće u vlasništvo Glavnog grada", rekla je Međedović.

U međuvremenu, sa ovonedeljnog sastanka odborničkih klubova Demokrata, Demokratskog fronta (DF), Socijalističke narodne partije (SNP) i Građanskog pokreta URA poručeno je da neće dozvoliti bilo kakvu privatizaciju ili prodaju gradskog trga.

Najavljuju da će što prije zakazati sastanak sa novim ministrima u Vladi kako bi spriječili, kako navode, planirane zloupotrebe koje je najavio gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.

Bonus video: