Bojanić: Kabinet ministra saobraćaja se nalazi u hotelu. Samo za te 2.000 kvadrata plaćamo 20.000 eura mjesečno

Gosti u emisiji Načisto bili su Mladen Bojanić - ministar kapitalnih investicija, Milojko Spajić - ministar finansija i socijalnog staranja i Jakov Milatović - ministar ekonomskog razvoja

125712 pregleda 1475 reakcija 242 komentar(a)
Foto: Dušan Cicmil
Foto: Dušan Cicmil

Da li nova vlast ima konkretan plan ekonomsko-finansijskog oporavka zemlje? Kakvu pomoć mogu očekivati ugrožene djelatnosti i koja je generalna razvojna strategija? U kakvom stanju je zemlja nakon tridesetogodišnje vladavine DPS-a?

Na ova pitanja, između ostalih, u emisiji Načisto na TV Vijesti odgovarali su Mladen Bojanić - ministar kapitalnih investicija, Milojko Spajić - ministar finansija i socijalnog staranja i Jakov Milatović - ministar ekonomskog razvoja

TOK EMISIJE

21:52 - Mi smo ovdje zbog građana i da pričamo o rezultatima, a ne da se gađamo floskulama. Neistina je i da sam zet premijera, što je notorna glupost... Želimo samo o rezultatima da pričamo...", rekao je Spajić.

21:50 - Ova Vlada je istinski proevropska i uradićemo sve da dovedemo proces do kraja našeg mandata i da postanemo članica Evropske unije. Napravljena je struktura Vlade da to što prije postanemo, poručio je Milatović.

21:49 - Građani i privreda da imaju strpljenja i daju nam prostora. Imam povjerenje i u Spajića i Milatovića... Siguran sam da će ova Vlada da ide sigurnim putem i da ima dobre, jasne i čiste namjere... Treba nam i malo veća politička podrška i iz Crne Gore...", kazao je Bojanić.

21:46 - Reforma državnih preduzeća je prioritet nove Vlade, kazao je Milatović.

21:44 - Montenegro Airlines može da opstane samo kao održiva firma. Oni moraju da predstave plan, da se restruktuiraju... Neće pare dobiti ako ne budu restrukturisani debelo. Bacali smo novac zadnjih deset godina", rekao je Spajić.

Spajić
Spajićfoto: Dušan Cicmil

21:43 - Zbog Montenegro Airlines je mnogo puta prethodna Vlada prevarila Evropsku uniju po pitanju državne pomoći. Pokušaćemo da nađemo održivo rješenje za Montenegro Airlines, rekao je Milatović.

21:36 - Bojanić je podsjetio na golgotu koju je Patricija Pobrić prošla zbog slučaja Ramada.

"Osjećam mučninu šta joj je sve prethodna vlast uradila. Ona će svakako imati šansu da pokaže da može da radi i pokaže svoju profesionalnost".

On je kazao da je bio iznenađen kada je danas tražio spisak službenih automobila, kartica za auto i na njema vidio čovjeka koji je pravosnažno osuđen u slučaju Ramada.

"Da mu se daje službeno auto i 200 eura mjesečno za gorivo i ima posao u Ministarstvu saobraćaja, a nije samo formalno direktor direktorata kako bi se to samo sakrilo od mene.... On ima sve za razliku od žene koja je prošla golgotu zbog njihovih laži. Najbolja pravda bi bila da Patricija Pobrić bude direktor Uprave za željeznicu. To bi bilo puno zadovoljenje pravde", rekao je Bojanić.

21:30 - Novih koncesija za izgradnju minihidroelektrana nema dok je ova Vlada u mandatu. Biće revidirani svi ugovori kako bi vidjeli da se zbog neke nezakonite procedure raskinu ugovori..., poručio je Bojanić.

21:24 - U razgovoru sa ambasadorkom EU poprilično nam je poslata poruka da EU je u principu protiv programa kao što je program ekonomskog državljanstva, rekao je Milatović.

Podsjetio je da je do sada u okviru tog programa odobreno 15 razvojnih projekta, a da je "interesantno pola odobreno nakon izbora"

"Ne želimo da privlačimo sumnjiv kapital", rekao je Milatović.

21:19 - Poreski dug ne treba nikome oprostiti i poreska politika mora biti neselektivna, ali znamo kako je funkcionisala do sada... Pitanje poreskog duga nije lako... Imate problem jer ima mnogo kompanije koje su dužne, a ni imovine više nemaju... Poreski dug se mora rješavati, ali niko odgovoran ne očekuje da se to radi preko noći..., kazao je Bojanić.

Dodao je da se u ovom momentu ne može očekivati da se radi na reformi penzionog sistema.

21:15 - Spajić je rekao da će što skorije imati sastanak sa crnogorskim privrednicima...

21:13 - Socijalna pomoć treba da se zna kome da se daje. Ljudima kojima treba stvarno da bi preživjeli i da ne bude uoči izbora i da bude konstantna, poručio je Spajić.

Milatović
Milatovićfoto: Dušan Cicmil

21:06 - Ono što je sasvim sigurno je da nećemo praviti štetu turističkoj privredi. U prvih devet mjeseci ove godine na svakih 100 turista koji su došli 2019. iz Srbije mi smo imali 15, a iz BiH 20. To je bila suluda politika upravljanja granica", rekao je Milatović.

21:02 - EPCG ostaje u državnom vlasništvu, nismo razmatrali opciju privatizacije... Taj sektor je poprilično zapušten..., rekao je Bojanić.

Dodao je da treba građani i privrednici da razumiju "da ova Vlada mijenja praksu".

"Treba da shvate da nema više ad-hok odluka... Novca nema mnogo i moramo pametno da ga rasporedimo".

20:59 - Saslušaćemo sve i uraditi da pomognemo na mogući način - i za poreze i za druge inicijative koje imaju smisla kako bi privreda uspjela. Ne možemo biti arbitar ko mora da uspije, a ko da propadne. Podržaćemo i sa državne strane ona preduzeća koja će generisati razvboj, koja će zapošljavati veliki broj radnika. Nemamo namjeru da novac sipamo svuda. Budžet nije korpa od koje se samo uzima već treba da vraćamo. Jedan cent od 750 miliona eura neće otići u potrošnju već u investicije u budućnost. Tri stvari su strateški bitne - turizam, koji mora biti visokoprifitabilan, energetika i treća IT.

20:55 - Mogu da obećam ugroženim kategorijama da će Vlada umjeti da sasluša zahtjeve i da će biti uključeni u proces donošenja odluka... Uglavnom je Privredna komora bila nosilac njihove zastupljenosti", kazao je Milatović.

20:52 - Prethodna Vlada je donijela tri paketa mjera pomoći. Prvi je omogućio građanima i privredi da prodišu i likvidnost... Drugi paket je bio usmjeren na očuvanje zaposlenosti u privredi i bio je jako mali... Treći paket mjera je jako dugo pravljen je zapravo imao takozvani brzi ofdgovor na krizu nego i želju da bude investicioni i razvojni, četvorogodišnji... Najveći dio trećeg paketa je razvojni dio koji je bio jedan spisak želja. Tek sad kroz novac koji smo dobili neke projekte možemo da impelementiramo...", rekao je Milatović.

20:47 - Specijalno odjeljenje za borbu protiv korupcije ćemo imati u okviru Ministarstva kapitalnih investicija. Jer ovo ministarstvo je prepoznato... Znaće se šta se podrazumijeva i nećemo ulaziti u ingerencije tužilaštva i policije. Ima puno služajeva, željeznica, infrastrukturni projekti, minihidroelektrane... Gdje su trošene pare državne pomoći... Hiljadu problema. To odjeljenje neće polagati nikome račune osim ministru i sve što bude sumnja u korupciju da posloži dokumenta i pripremi institucijama koje treba da rade svoj posao, a nijesu", rekao je Bojanić.

Bojanić
Bojanićfoto: Dušan Cicmil

20:45 - Ambasadori su nam iskazali podršku u svim projektima do sada. Moja poruka je prema njima bila da je dobrodošla svaka investicija iz tih zemalja, rekao je Bojanić.

On je kazao da su mnogi projekti u prošlosti bili u šteti građana, a u korist pojedinaca.

20:40 - Moraćemo bolje upravljati granicama kako nam se više ne bi dogodila situacija sa turističkom sezonom kao ove godine, istakao je Milatović.

20:38 - Imali smo korentnu saradnju sa viceguvenerima CBCG u ovom procesu. Kod nas CBCG nema veliku ulogu, samo je regulator banaka..., pojasnio je Spajić

20:35 - Stanje je toliko loše da ne može biti gore. Nasljeđujete zemlju koja je zadužena 90 odsto BDP-a, ima najgori kreditni rejting u Evropi, izuzimajući Bosnu i Hercegovinu..., rekao je Milatović.

20:27 - Spajić je govoreći o svojoj biografiji kazao da je poslije srednje škole otišao u Japan sa njihovom stipendijom od 300.000 eura. Kazao je i da je u Parizu radio četiri godine u instituciju koja je broj jedan u svijetu. Radio je i u Siti banci, pa u Goldman saksu...

"Vratio sam se u Crnu Goru zbog čitave situacije", rekao je Spajić.

Milatović i Spajić
Milatović i Spajićfoto: Dušan Cicmil

Milatović je rekao da je poslije Gimnazije upisao Ekonomski fakultet koji je završio sa ocjenom 10 kao student generacije... Naveo je da je dobio tri stipendije u SAD, Beču, Rimu. Nakon toga je radio u NLB banci... Zatim je nakon upisanih studija na Oksfordu dobio stipendiju britanske vlade. Rekao je i da je radio u Dojče banci, Centrali evropske banke za obnovu i razvoj...

20:25 - Mi smo imali ujutro interesovanje oko milijardu eura. Onda je došao američki investitor i prvi put su investirali u crnogorske obveznice. Stavili su 150 miliona eura i nastao je stampedo na tržištu...", rekao je Spajić.

"Mi smo kupili povjerenje investitora. Oni gledaju u budućnost, gledaju i u prošlost, ako je indikator bodućnosti, a ovdje su se desile promjene. Imamo povjerenje EU i SAD", dodao je Spajić.

20:20 - Do 6. januara da utadimo novi pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta kako bi radili efikasnije. Zatekao sam zapušteno višedecinijsko stanje. Kabinet ministra saobraćaja se nalazi u hotelu Best Western. Samo za to krilo mi plaćamo za 2.000 kvadrata 20.000 eura mjesečno najma pored toliko poslovnih prostora koji su prazni, rekao je Bojanić. Dodao je da se na internet povezivao na "bistro hotela".

20:18 - Spajić je tek danas potpisao isplatu plata za Ministarstvo zdravlja. Razumijete li kakva je situacija. U mogućnosti smo da isplaćujemo plate i penzije i da pomnognemo privredu, rekao je Milatović.

20:13 - Ministarstvo ekonomskog razvoja trebalo da ima 14 direktorata, rekao je Milatović.

Dodao je da ima "naslijeđen direktorat koji nema direkcije.

"Neke stvari su nenormalne", rekao je Milatović.

Dodao je da je imao egzodus kadrova iz resora kojim sada upravlja

20:10 - Bojanić je kazao da ohrabruje Skupštinu da ovo radi.

"Šta je sve prije prolazilo i izglasavano", rekao je Bojanić.

20:09 - Apsolutno je sve urađeno po zakonu. Potpuno sve. Zakon o rebalansu budžeta daje državi za pravo da izađe na tržište i zaduži se, rekao je Spajić komentarišući dopis šefova poslaničkih klubova koji su tražili da im se u cilju obavljanja kontrolne i nadzorne uloge Skupštine dostavi odluka o emitovanju obveznica, kao i propratni materijal koji je razmatran prilikom donošenja odluke.

20:07 - Spajić je kazao da su zaposleni u Ministarstvu finansija sa Radunovićem odradili lavovski posao i da to treba istaći.

20:03 - Nema mjesta za euforiju i pretjerano radovanje. Zaduženje prvi korak bez kojeg ne možemo da preživimo. Ona je preduslov svih mjera. Mi smo 23. novembra vidjeli situaciju koja je za nas bila zabrinjavajuća, za dva dana donijeli odluku da izađemo na tržište kako bi prevazišli ovu situaciju, kazao je Spajić.

Gledajte Načisto u četvrtak od 20 častova.

Bonus video: