Ćalović Marković: Vjerujem da je nova Vlada naučila lekciju i da će nam omogućiti da vidimo gdje ide državni novac

Ćalović Marković je rekla da su godinama unazad mnogi poslovi bivših Vlada Demokratske partije socijslista (DPS) i podaci o trošenju novca građana ostali nedostupni javnosti

30562 pregleda 428 reakcija 23 komentar(a)
Ćalović Marković, Foto: TV Vijesti
Ćalović Marković, Foto: TV Vijesti

Vijest o novom zaduživanju države za 750 miliona eura naišla je na negodovanje dijela javnosti zbog netransparentnosti.

I dok se čeka da iz nove Vlade poslanicima dostave sve informacije u vezi tog posla, direktorka Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković vjeruje da je nova Vlada naučila lekciju iz ovog slučaja.

Ona podsjeća i da su godinama unazad mnogi poslovi bivših Vlada Demokratske partije socijslista (DPS) i podaci o trošenju novca građana ostali nedostupni javnosti.

"Ta netransparentnost je naša sumnja koja je bila vezana za potencijalnu opstrukciju. To smo radili tajno, ali organizovano, stručno, kompetentno", rekao je Zdravko Krivokapić, predsjednik Vlade Crne Gore 10. decembra.

I dok nova Vlada obećava da netransparentnih poteza više neće biti, i u MANS vjeruju da će ovaj prvi – o zaduženju od 750 miliona eura, biti i jedini.

"Mislim da je veliki korak naprijed to što su odmah, nakon dva dana i prvih negativnih reakcija, rekli da će te podatke objaviti. Ja vjerujem da su na tom slučaju naučili lekciju i svima nama omogućiti da vidimo gdje ide državni novac, ali i gdje je išao svih ovih prethodnih godina", istakla je Ćalović Marković.

A gdje je sve išao, godinama je ostajala tajna, ističe Ćalović Marković.

"Na prviom mjestu su, naravno, bile njihove lične benefcije. Zato nijesmo mogli da dobijemo podatke o njihovim kreditima stanovima, raznim drugim koristima koje su imali od budžeta, zapošljavanjima njihovih članova porodice", rekla je ona.

Sa druge strane, podsjeća direktorka MANS, nedostupni su bili i podaci o poslovima koji su nosili veliki novac.

"Pričamo iznad svega o auto-putu i ogromnoj količini podataka koja je proglašena tajnom. Ja sam uvjerena da je to rađeno prvenstveno zbog toga da bi se skrila korupcija", kazala je Ćalović Marković.

Poseban problem su privatizacije.

"13 privatizacija, najvećih privatizacija koje su ostale, unaprijed proglasili tajnom – tu uključuju i Buljaricu i Valdanos i razne druge slučajeve. Podaci o privatizacijama koje su se desile prije više od 10 godina ni dana danas nijesu dostupne javnosti u potpunosti, ni dan danas nemamo sve podatke o Telekomu, o KAP-u, nemamo podatke o privatizaciji i vraćanju u državnu svojinu EPCG", rekla je Ćalović Marković.

Tajna je ostajala i potrošnja budžetske rezerve, pogotovo u predizbornom periodu.

Ćalović Marković kaže da je veliki problem Zakon o arhivskoj građi, koji predviđa da šefovi državnih organa sami odlučuju koliko dugo će da čuvaju određena dokumenta, odnosno kada će da ih unište.

"Tri mjeseca je DPS je ostao na vlastti dok se nova vlada nije konstituisla I tri mjeseca su imali da uništavaju dokumenta. Znači, pitanje je koliko je podataka ostalo u institucijama i njihovim arhivama zahvaljujući upravo tome zakonu", rekla je direktorica MANS.

Zato se u MANS nadaju da će nova Vlada promijeniti taj, kao i Zakon o slobodnom pristupu informacijama (SPI), kako bi građanima bilo dostupno kako se I gdje troši njihov novac.

Pet NVO je ministarski javne uprave Tamari Srzentić već uputilo Predlog nacrta zakona o SPI, a ona je odgovorila da će ga razmotriti sa posebnom pažnjom.

Bonus video: