Paralelno na dvije fukncije: ASK će do kraja godine odlučiti da li su bivši ministri prekršili Zakon

Na osnovu Zakona o sprečavanju korupcije, do kraja oktobra su nekadašnji premijer Duško Marković i ministri u njegovoj Vladi Milutin Simović, Mevludin Nuhodžić, Predrag Bošković, Dragica Sekulić, Nikola Janović i Suzana Pribilović bili obavezni da podnesu ostavku na tu funkciju na kojoj bi svakako ostali do izbora nove Vlade

12747 pregleda 4 komentar(a)
Perović, Foto: Printscreen
Perović, Foto: Printscreen

Agencija za sprečavanje korupcije trebalo bi u narednih 15-ak dana da donese odluku da li su neki ministri u bivšoj Vladi prekršili Zakon o sprečavanju korupcije kada su tokom tranzita vlasti paralelno bili i na poslaničkoj funkciji.

“Zavisi od toga kad će nam se Skupština izjasniti i dostaviti određene podatke koji smo tražili. Nakon što Skupština dostavi te podatke, svakako će Agencija nakon toga donijeti odluku, ja se nadam u toku ove godine, odnosno do kraja ovog mjeseca da ćemo imati tu odluku”, rekla je Jelena Perović, direktorica ASK-a.

Na osnovu Zakona o sprečavanju korupcije, do kraja oktobra su nekadašnji premijer Duško Marković i ministri u njegovoj Vladi Milutin Simović, Mevludin Nuhodžić, Predrag Bošković, Dragica Sekulić, Nikola Janović i Suzana Pribilović bili obavezni da podnesu ostavku na tu funkciju na kojoj bi svakako ostali do izbora nove Vlade.

Umjesto toga, oni su obavijestili ASK da ostaju ministri a da neće vršiti svoju poslaničku funkciju u parlamentu pa nisu ni dolazili na sjednice.

I dok se čeka da ASK prelomi da li je ovdje prekršen zakon, Perović ukazuje da je ova situacija ponovo potvrdila neophodnost donošenja zakona o skupštini i vladi.

"To je jedna situacija koju bi morao da riješi zakon o vladi i zakon o skupštini. Ti zakoni su nužni kao spoj sa Zakonom o sprječavanju korupcije da bi zapravo cijeli sistem bio zaokružen”, objašnjava Perović.

Predstavnici nove većine u parlamentu još ranije su se saglasili da usvajanje ovih zakonskih rješenja mora biti jedan od prioriteta u narednom periodu. A na čekanju su i izmjene Zakona o sprečavanju korupcije, ističe Perović.

“Prije svega kod sukoba interesa odnosno nespojivosti funkcija moraju se definisati određene funkcije kako one ne bi dozvoljavale mogućnost tumačenja šta je radno tijelo, šta je komisija i šta je spojivo, a šta nije, u tom dijelu bi zakon valjalo promijeniti i mi ćemo sigurno raditi na tome.”

Iako su iz Agencije i ranije uputili svoje predloge prethodnom skupštinskog sazivu, to će učiniti ponovo čim se konstituišu svi skupštinski organi, zaključuje Perović.

Bonus video: