Grbović je obećavao kinesku investiciju: "Ne lipšite Nikšićani do ljekovitog bilja"

Kineska strana je za potrebe ovog projekta osnovala kompaniju Ploutus agriculture sa sjedištem u Inovacionom preduzetničkom centru Tehnopolis

21950 pregleda 202 reakcija 26 komentar(a)
Grbović, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Grbović, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Već četiri godine u Nikšiću se najavljuje kineska investicija sadnje i prerade ljekovitog bilja, vrijedna 10 miliona eura, a u obećanjima je prednjačio bivši predsjednik Opštine Veselin Grbović.

Iako je korona kriza počela tek ove godine, za Opštinu Nikšić kojom sad upravlja Milutin Simović, ona je glavni razlog što posla još nema.

U Tehnopolisu kažu da su investitori već osnovali kompaniju, dok u nikšićkoj opoziciji tvrde da je u pitanju još jedna obmana građana Nikšića.

Kad god je u prethodnih pet godina najavljivao nova radna mjesta, bivši predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović posebno je naglašavao investiciju za sadnju i preradu kineskog ljekovitog bilja.

Ređala su se Grbovićeva obećanja i 2018 i 2019.

Međutim, četiri godine otkako je prvi put najavio investiciju Kineza, još nema nijednog radnog mjesta za Nikšićane.

U Opštini Nikšić kojom sad rukovodi Milutin Simović, koji je takođe 2017. kao ministar poljoprivrede najavio ovaj posao, danas kažu da ga je usporila korona.

Napominju da su u međuvremenu u Kinu upućeni uzorci zemljišta sa parcele u Ozrinićima radi analize i da je dobijena potvrda da zemljište ima potrebne osobine za sadnju planiranog bilja.

Kineska strana je za potrebe ovog projekta osnovala kompaniju Ploutus agriculture sa sjedištem u Inovacionom preduzetničkom centru Tehnopolis.

"Oni su završili sve procedure, registrovali se kao poljoprivredni proizvođači, dobili rješenje od Ministarstva poljoprivrede i sledeći korak koji trebao biti je raspisivanje tendera za zemljište. Kovid je usporio sve", rekao je Ratko Bataković, direktor Tehnopolisa.

Ne želeći da komentariše da li proces traje dugo, Bataković je kazao da bi, ako projekat zaživi, u prvoj fazi bilo zaposleno tridesetak radnika.

Ipak, sve je još pod znakom pitanja.

"Zadnja naša komunikacija je bila da će nam se javiti čim se stvore uslovi da se oni vrate ovdje i nastave pripreme za proizvodnju", kazao je Bataković.

U nikšićkoj opoziciji višegodišnju priču o novim radnim mjestima u poslu sadnje i prerade kinsekog ljekovitog bilja, vide kao još jednu obmanu građana.

"Podsjetimo se da je 2012. Đukanović obećao 40.000 radnih mjesta, pa nas ni ova priča o ljekovitom bilju nije mnogo iznenadila. Postoji jedna narodna izreka, ne lipši magarče do zelene trave. U ovom slučaju, ne lipšite Nikšićani do ljekovitog bilja", rekao je Goran Šućur iz nikšićkog odbora Građanskog pokreta URA.

Po svemu sudeći, o novim radnim mjestima u Nikšiću godinama unazad se pričalo sa lakoćom, ali ih mladi nisu našli, pa su u velikom broju, trbuhom za kruhom, napuštali rodni grad.

Bonus video: