U Opštini Nikšić za mjesec dana raspisan konkurs za 35 radnika: Potreba ili predizborna kampanja DPS-a?

Na pitanje koliko zapošljavaju ljudi, iz Vodovoda različitim medijima različito odgovaraju. Za dnevni list "Dan" i Televiziju "Vijesti" kažu da imaju 153 zaposlena na neodređeno i jednog zaposlenog na određeno vrijeme, dok za lokalnu televiziju "Nikšić", direktor Velizar Vojinović ima druge podatke

21812 pregleda 340 reakcija 24 komentar(a)
Nikšić, Foto: Luka Zeković
Nikšić, Foto: Luka Zeković

Lokalni izbori u Nikšiću najvjerovatnije će se održati u martu a prije njihovog raspisivanja, lokalna uprava u tom gradu uveliko zapošljava.

Najveći poslodavac u gradu pod Trebjesom zapravo je Opština Nikšić koja po podacima Poreske uprave, bez javnih preduzeća i ustanova, ima 487 zaposlenih.

Od toga je 398 na neodređeno, 88 je na povremenim i privremenim poslovima, a zaposlen je i jedan korisnik starosne penzije.

Iako u Opštini i ustanovama i preduzećima čiji je opština osnivač ima gotovo 1.000 zaposlenih, za samo mjesec raspisani su konkursi za prijem 35 radnika.

U sekretarijatima će biti zaposleno 10, u Muzejima i galerijama 11, u Narodnoj biblioteci ,,Njegoš” dvoje ljudi.

Preduzeće Vodovod i kanalizacija na neodređeno planira da zaposli 12 radnika, a do kraja godine najvjerovatnije još 40.

Na pitanje koliko zapošljavaju ljudi, iz Vodovoda različitim medijima različito odgovaraju. Za dnevni list "Dan" i Televiziju "Vijesti" kažu da imaju 153 zaposlena na neodređeno i jednog zaposlenog na određeno vrijeme, dok za lokalnu televiziju "Nikšić", direktor Velizar Vojinović ima druge podatke.

"Ova firma ima 200 radnika. Tu je oko 50 radnika koju su na određeno. Gledaću da ovi ljudi koji su do sad radili, ostanu tu”, kazao je Vojinović.

Iz kabineta predsjednika Opštine Nikšić Milutina Simovića kažu da zapošljavaju u skladu sa potrebama, te da ustanove kulture u kojima primaju nove radnike, čeka reorganizacija i širenje djelatnosti. Na konkursima, tvrde, svi imaju jednake šanse.

"Čitav postupak, od donošenja odluke o pokretanju postupka za popunu radnog mjesta do donošenja odluke o izboru kandidata, koja se dostavlja svim prijavljenim kandidatima, obavlja se u potpunosti u skladu sa važećim zakonskim propisima”, saopšteno nam je iz Simovićevog kabineta.

U opštinskom odboru Demosa ovo vide kao nezvaničnu predizbornu kampanju DPS-a i pomaganje jednog neodrživog sistema.

"Sva obećanja, projekti u minut do, kao da su bili u nekom prekidu od stvarnosti i realnih problema. Sreća što je zgrada opštine velika, pa imaju gdje da se rasporede. Imaju fizički mjesto tu, ali stvarno mjesto nemaju”, kaže Ksenija Milović iz Demosa.

Milović se posebno osvrće na zapošljavanja u Vodovodu, uz tvrdnju da to preduzeće nema finansijske kapacitete da otvara nova radna mjesta.

"Njihov dug prema dobavljačima je oko pola miliona, a mi smo u saznanju da je to i duplo više”, tvrdi Milović.

Na pitanje da li se radi o predizbornom zapošljavanju iz Vodovoda nijesmo dobili odgovor, dok iz Opštine Nikšić poručuju da su u pitanju redovne aktivnosti.

Bonus video: