Parlament do kraja godine ima pune ruke posla: Treba izabrati potpredsjednike, odbore, ali i usvojiti izmjene poslovnika

Prošlu godinu parlament je završio burnom raspravom I usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Možda se to ponovi i ove pošto je nova Vlada, kako je najavio ministar pravde Vladimir Leposavić, već spremila izmjene tog zakona

8718 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz Skupštine, Foto: Printscreen YouTube
Detalj iz Skupštine, Foto: Printscreen YouTube

Poslanike crnogorskog parlamenta do kraja godine i jesenjeg zasijedanja čekaju praktično svakodnevna zasijedanja. Prvo, skupština konačno mora da završi svoje konstituisanje, što znači da se očekuje imenovanje njenih potpredsjednika, kao i članova i šefova odbora, ali i odbora za izborne reforme.

“Možemo očekivati da se na sjednicama do kraja godine nađu i izmjene poslovnika. Jedan od krovnih dokumenata koje očekujemo da bude predmet rasprave na plenumu je i zakon o budžetu, a očekujemo da tu bude i izbor članova Sudskog savjeta iz redova uglednih pravnika”, kaže Danilo Šaranović iz Demokratske Crne Gore.

Prošlu godinu parlament je završio burnom raspravom I usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Možda se to ponovi i ove pošto je nova Vlada, kako je najavio ministar pravde Vladimir Leposavić, već spremila izmjene tog zakona.

Šaranović kaže da postoji spremnost svih političkih subjekata koji tvore većinu u parlamentu, ali I same vlade, da se pristupu što hitnijem rješavanju tog pitanja koje je opterećivalo crnogorsku javnost već skoro godinu”.

Iz opozicionog SDP najavljuju da neće odustati od niza socio-ekonomskih zakona koje su predlagali I prethodnom skupšinskom sazivu, ali koje im tadašnja većina predvođena DPS-om nijednom nije uvrstila u dnevni red. Sada očekuju drugačiji tretman.

“Zakon o minimalnoj zaradi, o smanjenju opterećenja na rad, o kreditnim šemama za pomoć privredi, i nizu drugih, od smanjenja PDV za turističku privredu , nižoj stopi PDV za električnu energiju. Sve su to zakoni koje su naše tada kolege iz opozicije , a sada aktuelna vlast podržavali. Naravno, zbog korektnosti prema vladi sačekaćemo da vidimo šta će to biti u budžetu, koja je to vizija crnogorske eknomije kroz budžet”, kaže Raško Konjević iz SDP-a.

Skupština je u međuvremenu Vladi vratila oko 40 zakonskih akata prethodne Vlade na doradu.

“Nakon tog izjašnjenja očekujemo da se uz eventualne modifikacije , onako kako vlada odluči, ta dokumenta uđu u skupštinsku proceduru I da budu predmet rasprave na samom plenumu”, kaže Šaranović.

Imajući u vidu da se kasnilo sa konstituisanjem parlamenta, poslanici očekuju da bi tokom januara I februara skupština mogla imati vanredna zasijedanja a tokom tog perioda radiće I skupštinski odbori.

Bonus video: