Bura oko izbora Vukšića: Predstavljao se kao advokat Božovića, sad tvrdi da ga nije zastupao

"U Crnoj Gori koga god da imenujemo na bilo koju funkciju neko će naći neku ružnu riječ za tu osobu, ja mislim da će gospodin Vukšić svoj posao obavljati časno u skladu sa zakonom i najvažnija poruka koju Vlada želi da pošalje jeste da je krenula demontaža prethodnog režima", istakao je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović

59171 pregleda 263 reakcija 94 komentar(a)
Vukšić, Foto: Radio Kotor
Vukšić, Foto: Radio Kotor

Odluka Vlade da za v.d. direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) postavi Dejana Vukšića naišla je na buru u opoziciji i dijelu javnosti.

Vukšić je nestranačka ličnost ali je predvodio koaliciju "Za budućnost Kotora" na nedavnim lokalnim izborima dok je ranije bio advokat jednog od optuženih vođa kavačkog kriminalnog klana Igora Božovića.

Za potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića to nije sporno već poručuje da će Vukšić raditi u skladu sa zakonom.

Čim je sinoć premijer Zdravko Krivokapić objavio da će vršilac dužnosti direktora ANB biti Vukšić, opoziciona Demokratska partija socijalista (DPS) je ustvrdila da je bezbjednosni sektor dotakao dno jer je Vukšić advokat kavačkog klana i Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP).

Vukšić je više godina bio zastupnik Igora Božovića, jednog od navodnih vođa kavačkog klana, kao i njegovog sina Vladimira.

Takođe, šef ANB, po zakonu, ne smije biti političar, a iako je nestranačka ličnost, Vukšić je predvodio koaliciju Za budućnost Kotora na nedavnim lokalnim izborima, a nakon toga postao i predsjednik kotorskog parlamenta.

Ove stvari, ipak, nisu sporne za potpredsjednika Vlade za bezbjednosni sektor Dritana Abazovića.

"Ja smatram da je to dobro rješenje, to je u dogovoru sa premijerom i u skladu sa Zakonom. U Crnoj Gori koga god da imenujemo na bilo koju funkciju neko će naći neku ružnu riječ za tu osobu, ja mislim da će gospodin Vukšić svoj posao obavljati časno u skladu sa zakonom i najvažnija poruka koju Vlada želi da pošalje jeste da je krenula demontaža prethodnog režima", istakao je Abazović.

Vukšić je u telefonskom razgovoru za Televiziju Vijesti, kratko saopštio da u ovom trenutku ne želi da daje izjave medijima, ali i da nije tačno da je bio advokat Božovića, koji je u bjekstvu.

To koga i kada je branio, svakako nije za osudu, jer je to uostalom bio njegov posao, ali negiranje te činjenice demantuju njegove izjave medijima u kojima se sam predstavljao kao advokat Božovića.

Abazović je, ipak ,uvjeren da će Vukšić ubzo sastaviti svoj tim.

"Lično kao neko ko i sektorski to pokriva ja želim puno uspjeha gospodinu Vukšiću i siguran sam da će on ubrzo sastaviti svoj tim koji će doprinijeti da se ANB prepozna kao Agencija koja štiti državne interese Crne Gore, a ne kao agencija koja koja je imala za cilj samo da štiti jednu vladajuću stranku ili nekoliko kriminalnih klanova", rekao je Abazović.

Da li je, i ako jeste, koga i zbog čega štitila u prethodnom periodu tajna policija, Vukšić će možda teško saznati.

Sagovornik Televizije Vijesti iz tog sektora tvrdi da su operativci ANB iste noći, kada je postalo jasno da dolazi do smjene vlasti, počeli s uništavanjem povjerljive dokumentacije pa je najvjerovatnije isparilo mnogo toga što bi moglo biti kompromitujuće za bivšu vlast.

Bonus video: