ADP Zid prepoznao njegov rad

Radoviću nagrada za volontera godine: Pet godina svakodnevno uređuje Blace

"Joko Radović je čovjek koji profesionalno popravlja vrijeme. Profesionalni je sajdžija, ali svakodnevno boravi u Eko parku Blace i vrlo često od svog novca izdvaja sredstva za popravku mobilijara u Eko parku Blace", kaže Karadžić

10244 pregleda 53 reakcija 8 komentar(a)
Radović, Foto: Printscreen
Radović, Foto: Printscreen

Da još ima ljudi koji prirodu vole bez interesa, pokazuje primjer Nikšićanina Mila Joka Radovića. Poznati sajdžija, dobitnik je nagrade volontera godine koju dodjeljuje Asocijacija za demokratski prosperitet Zid.

Riječ je o čovjeku koji već pet godina otkako je Društvo mladih ekologa počelo uređenje zaboravljenog izletišta Blace, sve svoje slobodno vrijeme provodi svakodnevno uređujući taj prostor, kao da je njegovo imanje.

"Kad dođem ovdje meni to dođe odmor. Kad već dođem napravim neku korist. Čisti se, kosi se, sređuje se. Ako se nešto slomi gledamo odmah da popravimo ili ako vidimo smeće bačeno pokupimo ga odmah", priča Milo Joko Radović.

I tako svakodnevno od 2015, otkako je Društvo mladih ekologa preko projekata počelo uređenje do tada zaboravljenog nikšićkog izletišta.

Zato su ga ove godine kandidovali za volontera godine na konkursu Asocijacije za demokratski prosperitet Zid, koja je prepoznala njegov rad i odlučila da baš njemu pripadne značajno priznanje.

"Joko Radović je čovjek koji profesionalno popravlja vrijeme. Profesionalni je sajdžija, ali svakodnevno boravi u Eko parku Blace i vrlo često od svog novca izdvaja sredstva za popravku mobilijara u Eko parku Blace", kaže Miodrag Karadžić iz Društva mladih ekologa.

Nije ga, podsjeća Karadžić demotivisalo ni to što su vandali više puta uništavali mobilijar u Blacama.

Radović je nastavljao još energičnije da uređuje ovaj prostor. Zato je, kaže, nagrada volontera godine otišla u prave ruke.

"Mi sezonski desiće se da posadimo 20 stabala, a Joko Radović će sam da posadi 40 stabala. Mi ćemo doći jednom tokom proljeća da pokosimo travu i skupimo sijeno, a Joko Radović će to tokom sezone 3 puta da uradi", dodaje Karadžić.

Radovića raduje što je ADP Zid prepoznao njegov rad, ali kaže, volontirao bi i dalje u Blacama i da nije dobio nagradu.

"Ova godina je stvarno bila teška. Za mene ovdje je bila baš dobra, bio sam izolovan, nije bilo gužvi. Zato se više i sredilo. Bila nagrada, ne bila nagrada, meni je nagrada kad ostane čisto sve", zaključuje Radović.

Pored Radovića, ADP Zid je za volonterizam nagradio i Fondaciju Bajkeri dobre volje.

Nagrade je uručio predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.