Galić: Najjače oružje je svijest građana, u prvom kvartalu ili ranije prve doze vakcina

Igor Galić, direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) gostovao je u Bojama jutra na TV Vijesti

69233 pregleda 415 reakcija 66 komentar(a)
Galić, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Galić, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Danas u toku dana ili sjutra biće objavljene nove mjere protiv širenja koronavirusa, saopštio je Igor Galić, direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) u Bojama jutra na TV Vijesti.

On je kazao da su mjere predložene od strane Stručnog tima IJZCG.

"Cilj svih tijela koje analiziraju mjere je da ih sa različitih aspekata komentarišu i da se na kraju stvori set mjera koji će na adekvatan način novogodišnje i božićne praznike učiniti pristupačnim ljudima, ali prije svega zaštititi zdravlje građana", istakao je Galić.

On je što se tiče podataka da na društvenim mrežama kruže nove mjere, kazao da su to dezinformacije.

Rekao je da će u utorak najvjerovatnije biti pres na kome će objasniti zašto se mjere donose.

Što se tiče novogodišnjeg bazara u Nikšiću, u okviru koga će biti otvoreno klizalište, Galić je kazao da razumje građane jer epidemija dugo traje.

"Psihološki iscrpljuje građane. Građani treba da shvate ozbiljnost situacije. Svaki vid okupljanja u otvorenim i zatvorenim prostorijama nosi veliki epidemiološki rizik. Nemamo mehanizme da spriječimo okupljanja u kućama, sem da apelujemo na građane, jer takva vrsta okupljanja nosi veliki epidemiloški rizik", kazao je direktor IJZCG.

Kazao je da epidemiološka kriva pokazuje mali trend opadanja, ali da je intenzitet aktivnosti virusa na jako visokom nivou.

"Imamo između 25 i 30 posto pozitivnih u odnosu na broj testiranih što je jako visoko", kazao je Galić.

Što se tiče održavanja dnevnih žurki, kazao je rade na otklanjanju.

"Najjače oružje je svijest građana, moraju razumjeti da je virus među nama, da se širi i da od našeg ponašanja zavisi kako će on djelovati", rekao je Galić.

Na pitanje da li se ugostitelji bune, rekao je da će svi imati svoje mišljenje, pogotovo kad je ekonomski status u pitanju.

"Zdravlje građana je iznad svega. Nadamo se da dolaskom vakcina i aktivnijom ulogom službi u donošenju i kontroli mjera uspjeti da savladamo epidemiju", rekao je on.

Na pitanje da li će zabraniti međugradski saobraćaj za vrijeme praznika, kazao je da će na osnovu mjera moći da se sve protumači.

Rekao je da se danas odlučuje o mjerama, a da će sjutra biti pres konferencija.

On je kazao da građani ne shvataju zašto se mjere primjenjuju i da treba raditi na njihovoj svijesti.

"Strategija podrazumijeva da se ide u dva pravca. Jedan je uspostavljanje platformi da se informacije dobijaju od zdravstvenih institucija, a da se putem osoba koji rade u institucijama dalje distribuiraju", kazao je on.

Povodom školske godine, rekao je da đaci nisu rizična kategorija dok su u školskim klupama.

"Imamo malu transmisiju u školskim klupama, ali od našeg ponađanja za vrijeme praznika će zavisiti kakav će biti nastavak školske godine", rekao je on.

Što se tiče vakcine protiv koronavirusa i njihove dostupnosi, kazao je da su sa SZO i partnerima formirali radnu grupu za imunizaciju čiji je zadatak da procijeni sve aspekte od nabavke i distribucije i načina na koji će građanima objasniti značaj vakcinacije.

"Crna Gora je u sistemu COVAX vakcina i preko njih pokušavamo da dobijemo sve doze vakcina. U prvom kvartalu ili ranije možemo očekivati prve doze vakcija", rekao je direktor IJZCG.

Kazao je da sagledavaju informaciju o novom soju koronavirusa, te da prate situaciju.

Bonus video: