Sve afere Socijaldemokrata

U SD-u vjeruju da su njihovi funkcioneri svoje profesionalne obaveze obavljali u skladu sa zakonom

23456 pregleda 197 reakcija 60 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Afere u koje su neposredno ili posredno uključeni funkcioneri Socijaldemokrata krenule su 2016. godinu nakon formiranja te partije iz jedinstvenog SDP-a.

Tada je lider Ivan Brajović bio pod istragom u slučaju "Limenka" zbog sumnje da je 2011. godine kada je bio ministar unutrašnjih poslova sa tadašnjim šefom policije Veselinom Veljovićem omogućio bratu lidera DPS-a Mila Đukanovića, Acu Đukanoviću da stekne višemilionsku korist na štetu budžeta.

Ipak, nakon istrage, Tužilaštvo je ocijenilo da nema osnova za krivično gonjenje, pa su građani morali da plate 10 miliona eura odštete Đukanoviću jer mu država nije iselila zgradu u centru Podgorice, čije je zemljište kupio.

Afera "Ramada" izbila je 2016. godine kada je Patricia Pobrić objelodanila da je državnim novcem plaćen partijski skup SD-a.

Zbog zloupotrebe položaja na tri mjeseca zatvora, uslovno na dvije godine, osuđen je tadašnji direktor Direkcije za željeznicu Nebojša Obradović iz SD-a.

Uprkos tome, nastavio je da radi u državnoj upravi, samo što se prebacio u Ministarstvo saobraćaja.

Zato Pobrić, koja je zbog razotkrivanja ovog slučaja ostala bez posla u hotelu, ni najnovije hapšenje šefa Uprave za nekretnine Dragana Kovačevića, inače člana Glavnog odbora SD-a, ne čudi.

"Partija koja je počela na ovaj način – lopovlukom krađom i korupcijom ne može da krene nekim boljim putevima, jer to joj je osnova", rekla je Pobrić.

Sredinom prošle godine Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) je podnio krivičnu prijavu protiv Brajovića zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj, kada je, dok je bio na čelu Ministarstva saobraćaja, u ugovoru o gradnji autoputa Bar-Boljare zaboravio petlju Smokovac i na taj način napravio višemilionsku štetu po budžet.

Još je u fazi izviđaja i navodno fingirana prodaja zemljišta u Danilovgradu od koje je, kako se sumnja, Brajović zaradio 150.000 eura, a ispituje se i da li mu je optuženi biznismen Duško Knežević otpisao dug od najmanje 50.000 eura sa rivolving kartice u Atlas banci.

I dok Brajović sve negira, a istrage se ponovo otežu, Patricia Pobrić strahuje.

"Ja više hoću da vidim epilog nečega nego što mi je zapravo ovako neko hapšenje bitno. Vladavina prava mora najzad da krene pravim putem"

I bivši ministar zdravlja iz redova SD-a Kenana Hrapović optuživan je da je navodno sa određenim brojem osoba protivpravno usmjeravao novac privatnoj klinici Kodra u Podgorici, i na taj način oštetio državni budžet za oko tri miliona eura.

Bura u javnosti se digla i početkom ove godine kada je objavljeno da Hrapovićeva ćerka Selma uživa u luksuznim putovanjima, garderobi i torbicama. Takav način života nije srazmjeran primanjima njenog oca Kenana, barem ne onim zvaničnim.

Na sve afere koje se vezuju sa njihovo ime, iz SD-a navode da očekuju da nadležni državni organi postupak sprovedu do kraja, u skladu sa zakonom, ali i da se dotad poštuje pretpostavka nevinosti, kako se ne bi doprinosilo pokretanju hajke na bilo koga dok se optužbe ne potvrde ili ne odbace u zvaničnom postupku pred nadležnim sudovima.

Ipak, u SD-u vjeruju da su njihovi funkcioneri svoje profesionalne obaveze obavljali u skladu sa zakonom

Bonus video: