IRF odobrio kompaniji Mijača 800.000 eura kredita za podršku likvidnosti

Komapniji Savana je u 2020. godini uplaćeno i oko 120.000 eura subvencija za zarade njenih zaposlenih u sklopu Vladine podrške privredi zbog epidemije koronavirusa

24997 pregleda 482 reakcija 76 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Investiciono - razvojni fond (IRF) odobrio je kompaniji Savana biznismena Veselina Mijača 800.000 eura kredita za podršku likvidnosti, a kredit je odobren 10. decembra ove godine, nezvanično saznaje Televizija Vijesti.

Ovoj kompaniji je u 2020. godini uplaćeno i oko 120.000 eura subvencija za zarade njenih zaposlenih u sklopu Vladine podrške privredi zbog epidemije koronavirusa.

Mijač je juče ponudio Vladi da preuzme Montenegro erlajns za jedan euro uz uslov da Vlada otpiše dugove posrnule nacionalne aviokompanije prema državi.

Međutim, problem koji bi se u slučaju otpisa tog duga mogao pojaviti je - da li radnici gube pravo na povezivanje staža?

U mejlu u koji su “Vijesti” imale uvid prezentovana je namjera grupacije “Savana” da preuzme MA za jedan euro, uz uslov prethodnog otpisa svih obaveza koje kompanije ima prema državi.

Dospjeli poreski dug MA je sada 15,2 miliona eura.

S obzirom na to da je Agencija za zaštitu konkurencije utvrdila da je avio-kompaniji godinama državna pomoć isplaćivana nezakonito, sporno može biti to što je i praštanje duga državna pomoć, koja je takođe zabranjena.

Kao razloge za ovu odluku, grupacija “Savana” navodi činjenicu da Crna Gora mora imati svoju nacionalnu avio-kompaniju. Ujedno su naveli da argumenti zbog kojih ne bi trebalo gasiti kompaniju nisu adekvatno obrazloženi, niti je predstavljena kost-benefit analiza.

Mijačeve firme raspolažu jednim od najvećih šoping centara u Crnoj Gori, podgoričkim “Mol of Montenegrom”, a vlasnik je i poznate poslovne zgrade “Europoint” u Podgorici.

Dio kompanije “Savana” je i hotel “Ramada”.

Mijač je i predsjednik FK “Budućnost” i najavljeno je da bi uskoro trebalo da preuzme finansije, nakon što je dobio ponudu od Glavnog grada. Prema ponudi, Mijač je dužan da u narednih 10 godina uloži najmanje 12 miliona eura u poslovanje i razvoj kluba...

Kompanija Savana iz Švedske, čiji je Mijač vlasnik, kako je objasnio u pismu namjere Vladi, postoji od 1983. godine i jedna je od najznačajnijih firmi u oblasti građevinarstva i investicija u Štokholmu.

Iz DPS-a, partije kojoj je Mijač blizak, juče su se čule pohvale na račun njegovog patriotizma, kao i ocjene da država ima realnu šansu da tako spasi Montenegro erlajns.

Bonus video: