Radulović: Trista bolovanja svakog dana u ovoj bolnici koji nemaju veze sa Kovidom

"Mi kao ustanova plaćamo njihovu platu, s druge strane aktiviramo novih 300 kojima takođe dajemo platu da bi odradili posao ovih koje već plaćamo. Za određene dijagnoze imamo zakonsku odredbu da ko nije sposoban da radi a imamo bolovanja koja traju i pet i deset godina da se taj neko penzioniše", kaže Radulović

27414 pregleda 763 reakcija 58 komentar(a)
Ljiljana Radulović, Foto: Printscreen
Ljiljana Radulović, Foto: Printscreen

Klinički centar Crne Gore ima ozbiljan problem jer je svakodnevno stotine zaposlenih na bolovanju, ne računajući odsustva zbog koronavirusa.

Neki su odsutni i po nekoliko godina, zbog čega se nedavno izabrana direktorica Ljiljana Radulović obratila za pomoć Ministarstvu zdravlja.

"Trista bolovanja svakog dana u ovoj bolnici koji nemaju veze sa Kovidom. U proseku prethodnih pet godina smo mi imali 300 zaposlenih koji su na bolovanjima. Trista njih koji su svakog trenutka, mimo Kovida na bolovanju, mi kao ustanova plaćamo njihovu platu, s druge strane aktiviramo novih 300 kojima takođe dajemo platu da bi odradili posao ovih koje već plaćamo. Za određene dijagnoze imamo zakonsku odredbu da ko nije sposoban da radi a imamo bolovanja koja traju i pet i deset godina da se taj neko penzioniše, taj onda neće crpiti Fond zdravlja nego će postati penzioner. Neću da ulazim da li su prava bolovanja ili ne, samo hoću da mi se da informacija - ko je više nesposoban za rad ide u penziju, ko je sposoban za rad da se vrati da radi, ništa više, to građani zaslužuju", kazala je Radulović.

Radulović je na radnom doručku sa novinarima saopštila da je na listi čekanja 60 pacijenata za nehitne operacije.

Od danas počinju hirurški zahvati a ambulantni pregledi su počeli 4. januara. Uz dopunski rad do kraja marta liste čekanja bi mogle biti anulirane.

"Da je bila 41 hiljada pacijenata koji su čekali na ambulantni pregled. Kada smo malo bolje pogledali vidjeli smo da se svakog mjeseca ipak radilo po sedam hiljada pacijenata koji su čekali sa naznakom hitno, takve pacijente nismo vraćali", ističe Radulović.

Medicinski direktor Zoran Terzić kaže da Klinickom centru fali medicinski kadar svih profila.

"Na svakoj destinaciji fali i specijalista i subspecijalista i medicinskih sestara, kompletnog medicinskog kadra, evo samo jedan podatak - zadnji konkurs za medicinske sestre, to smo jutros raspravljali, 14 mjesta je traženo a sedam sestara se javilo, ako i hoćete da zaposlite nema ko da vam se javi", objašnjava Terzić.

Direktorica ističe da je smijenila minimalan broj direktora klinika u odnosu na svoje prethodnike.

"Od 30 direktora samo pet. Zahtijevam od svakog direktora da napravi opuštenu atmosferu rada. Smatram da nema potrebe da iko više ima funkciju naređivanja. Ja smatram da ću do kraja da napravim i druge smjene ukoliko vidim da ta klinika ne funkcioniše", kazala je direktorica KCCG.

Radulović poručuje da će insistirati na povećanju plata, kako bi zadržala medicinsko osoblje. Za minimalne potrebe Kliničkom centru će u ovoj godini trebati 88 miliona eura, a uz održavanje mašina i ostale potrebe 95 miliona.

Bonus video: