"Nećemo ostati i bez novca i bez brodova, sve ćemo predati nadležnim organima"

Gosti u studiju su bili Mladen Bojanić - ministar kapitalnih investicija, Osman Nurković - bivši ministar saobraćaja i pomorstva, Aleksandar Jovović - zastupnik manjinskih akcionara u Barskoj plovidbi i Siniša Luković - novinar dnevnog lista “Vijesti”

107317 pregleda 809 reakcija 214 komentar(a)
Foto: Barska plovidba
Foto: Barska plovidba

21:50 Bojanić kaže da se nada da će Vlada moći da uđe u restruktuiranje i pravljenje održive kompanije, ako uspiju da odlože obaveze. On je kazao da se ne može ostati i bez novca i bez brodova, jer će se morati platiti garancija.

On je poručio da će svakako ispitati sve i predati nadležnim organima da utvrde ko je odgovoran za sve propuste.

21:30 Jovović smatra da je odluka o uzimanju kredita i kupovine brodove ništavna i da će manjinski akcionari razmotriti korišćenje pravnih mehanizama da nadoknade štetu koju su pretrpjeli. "Vjerovatno ćemo biti prinuđeni da na taj način štitimo kapital koji smo uložili".

21:20 Luković smatra da je menadžment Crnogorske plovidbe nesposoban i da je najveći problem što se izgubio stručni kadar.

21:15 Luković je objasnio da se samo djelimično može objasniti velika razlika u cijeni između brodova za Crnogorsku plovidbu i brodova za Barsku plovidbu, a da se tek ne mogu objasniti kreditni uslovi.

Bojanić je kazao da su ugovori katastrofalni i naveo da se Crnogorska plovidba obavezala na stvari koje znače da zajmodavac preuzima kontrolu nad firmom jer firma mora da ima saglasnost banke za bilo kakve krupne odluke.

21:05 Bojanić je podsjetio na ukidanje linije Bar - Bari koja je trajala preko 50 godina. Objasnio je da je trenutno poslovanje pomorskih kompanija takvo da se novac gubi dnevno u hiljadama eura.

Jovović je kazao da ne zna da li u Barskoj plovidbi ima partijskog zapošljavanja, ali da se ništa ne radi da se poslovanje racionalizuje i da je najveći broj zaposlenih u administraciji.

20:55 Luković je naveo primjer Miodraga Kršanca koji je bio istovremeno pomoćnik ministra saobraćaja i predsjednik borda direktora Crnogorske plovidbe. Crnogorska plovidba je tada sklopila ugovor sa firmom Sea Pioneer čiji je vlasnik iz Turske, a onda omogućava zajedno sa Ministarstvom saobraćaa uvođenje dodatnih operatera lučke pilotaže u Boki Kotorskoj. Potom je Sea Pioneer dobio koncesiju za pilotažu, a Kršanac napustio Ministarstvo i otišao u tu kompaniju.

Nurković je kazao da je probao da reguliše tu oblast i zato uveo koncesije i da je sve išlo javno i preko tendera.

20:37 Luković navodi da se ministri ponašaju kao da nema kontinuitetima u resorima koje nasljeđuju.

On kaže da je trebalo slušati struku prilikom donošenja strateških odluka i da je struka predlagala kupovinu većem broju manjih brodova jer se radi o sigurnijem poslu. To se nije desilo, a tada su u upravljačkim tijelima su nekad provijavali pojedinci iz struke, dok velika većina nikakve veze sa plovidbom nije imala.

Luković je pitao Nurkovića za stručne reference pojedinaca koji su bili u Bordovima direktora i tamo predstavljali državu, te vodili poslovnu politiku tih firmi.

20:35 Jovović je objasnio da su oni vršili pritisak jer je akcionarima mnogo značajnije da se šteta umanji, nego da neko završi u zatvoru. Kazao je da je 2012. prekršen zakon jer je data garancija poluprivatnoj formi.

20:31 Nurković kaže da je Tutodžić pravnik i da je vjerovatno glasao protiv tih odluka jer je sumnjao u pravnju valjanost tih poslova. On je kazao da se nije bavio i ne želi da se bavi nečim što se dešavalo 2012. godine, a da je ta priča aktuelizovana tek u maju 2020. godine i da ga niko nije upoznao sa pravnim nedostacima.

Bojanić je potom pitao Nurkovića da li je 2018. naručio i dobio pravnu analizu slučaja u kojoj se navodi da te odluke nisu zakonite. Nurković je kazao da jeste i pitao šta je trebalo da uradi.

20:30 Jovović navodi da su 2020. predstavnici države u Barskoj plovidbi glasali protiv odluka o zaduženju i kupovini brodova.

"Dakle, država je uzela kredit, ne konsultujući akcionare, kupila je brodove, ušla u avanturu koja je napravila štetu od 17 miliona i onda osam godina kasnije glasala protiv tih odluka. Obrazloženje - gospodin Dino Tutodžić (punomoćnik državnog kapitala) je ocijenio da je preuranjen prijedlog dijela manjinskih akcionara za davanje saglasnosti na zaduženje. Preuranjen predlog, osam godina nakon zaduženja".

20:20 Jovović navodi da se uplata Barskoj plovidbi vodi kao zajam koji se mora vratiti državi. On je kazao da je u oktobru 2012. na sjednicama Odbora direktora donijeta odluka o kupovini brodova i uzimanju kredita od Exim banke. U tom momentu je Vlada bila vlasnik 52% Barske plovidbe, a odluku je donijela Vlada i Odbor direktora, a da manjinski akcionari nisu konsultovani o tome, kaže Jovović. Objasnio je da su i po Zakonu i statutu oni morali dati saglasnost za to jer je zaduženje veće od 20 odsto. Kapital kompanije je tada iznosio oko 14 miliona. Jovović kaže da je krajem septembra iznosio minus 2.8 miliona i dodao da to znači da je Vlada tom avanturom napravila štetu od skoro 17 miliona eura.

Jovović je objasnio da su 2018. počeli da se interesuje aktivnije za to pitanje, ali i naišli na opstrukcije jer nije dozvoljena promjena u Odboru direktora.

20:18 Bojanić je pitao Nurkovića da li je Vlada obavijestila javnost da je dala Barskoj plovidbi milion i po eura. Nurković je kazao da je Ministarstvo saobraćaja u januaru 2019. uplatilo milion i po eura za dokapitalizaciju Barske plovidbe i obavijestili u aprilu Vladu o tome, a da im je onda iz Vlade traženo da pitaju Agenciju za zaštitu konkurencije.

Bojanić je pitao Nurkovića kako su prvo uplatili novac, a tek onda pitali da li su to smjeli da urade.

20:17 Osman Nurković je kazao da se ne slaže da je zatečen haos. Bojanić je pitao da li je haos upravo to o čemu večeras pričaju. Nurković je naveo da nijedan problem stavljao pod tepih.

20:15 Bojanić kaže da zamjera prethodnoj vlasti zato što je davala sredstva iz budžetske rezerve i još niz aktivnosti da bi se odložila odluka koja nije odgovarala iz političkih razloga poput izbora. On je naveo da su institucije počele da rade nakon promjene vlasti. "Svaka sloboda košta", poručio je Bojanić.

20:05 Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić kaže da se menadžment pomorskih kompanija obratio Vladi i rekao da nemaju novca za isplatu rate kineskoj Exim banci.

"Država je platila za Crnogorsku plovidbu platila dvadesetak miliona, a za Barsku plovidbu šest miliona", naveo je Bojanić.

Bojanić je naveo da je Agencija za zaštitu konkurencije zabranila davanje novca Crnogorskoj plovidbi, a da oni imaju novac u budžetu za to.

Kazao je da je najveći problem vrijeme i da pokušavaju da odgode plaćanje rate u razgovoru sa bankom.

Petar Komnenić je podsjetio da u Barskoj plovidbi ima i privatnih manjinskih akcionara, što znači da su ti milioni njima praktično poklonjeni.

Ivan Brajović nije odgovorio na poziv za gostovanje, dok je Andrija Lompar objasnio da ima ranije preuzete obaveze. Obojica su bili resorni ministri u ranijim vladama.

Ima li spasa crnogorskim pomorskim kompanijama i brodovima?

Kako je država u Barskoj plovidbi izmirivala kredite za brodove bez zakonskog pokrića? Da li je iza osnivanja kompanija u Baru i Kotoru stajao ozbiljan plan ili su desetine miliona spiskane na osioni partijski marketing? Da li ove firme u većinskom državnom vlašnistvu čeka rasplet sličan onom u Montenegroerlajnzu i ko je profitirao dok su se moćnici razmetali novcem poreskih obveznika?

Gosti u studiju su Mladen Bojanić - ministar kapitalnih investicija, Osman Nurković - bivši ministar saobraćaja i pomorstva, Aleksandar Jovović - zastupnik manjinskih akcionara u Barskoj plovidbi i Siniša Luković - novinar dnevnog lista “Vijesti”.

Gledajte "Načisto", u četvrtak od 20 časova.

Bonus video: