RADNICI MONTeNEGRO AIRLINESA DOLAZE NA POSAO, ALI I DALJE NE PRIMAJU PLATU

Ristić: Pokušavamo da sačuvamo slotove, u aprilu ističu licence posadama

"Nikome nije do sada raskinut ugovor o radu, mi svi imamo važeće ugovore o radu i shodno tome se i ponašamo, radnici su obavezni da dolaze na posao i oni to rade. Mi održavamo nekakvo minimalno funkcionisanje", rekao je Ristić

15134 pregleda 71 reakcija 22 komentar(a)
Ristić, Foto: Medija centar Beograd
Ristić, Foto: Medija centar Beograd

Obnova letova jedini je način da Montenegro Airlines sačuva sve svoje resurse, poručio je direktor nacionalne aviokompanije Vlastimir Ristić.

On je Televiziji "Vijesti" kazao da pokušavaju da sačuvaju slotove, te da im u aprilu ističu licence posadama.

Istovremeno, radnici kompanije dolaze na posao, kako bi održavali avione, a i dalje ne primaju platu. S druge strane, Vlada pregovara o tome da avioni Montenegro Airlinesa budu i dio nove aviokompanije i pokušava da dođe do održivog biznis plana

"Nikome nije do sada raskinut ugovor o radu, mi svi imamo važeće ugovore o radu i shodno tome se i ponašamo, radnici su obavezni da dolaze na posao i oni to rade. Mi održavamo nekakvo minimalno funkcionisanje", rekao je Ristić.

Osnovni zadatak im je, kaže Ristić, da sačuvaju resurse – ljudske, organizacione, tehničke, te komercijalno-poslovne, kako bi sve to bio dio nove kompanije.

Zato od Vlade očekuju konačnu odluku o tome – da li će avioni Montenegro Airlinesa nastaviti da lete.

"Vjerujem da je to jedini put da se resursi sačuvaju. Od onog dana kad smo prestali da letimo, a to je 26. decembar, imamo rok od 90 dana kada nam je već 91. dan ozbiljna ugroženost resursa, prije svega posada, pa dalje jako se komplikuje sve. Za sljedeće ljeto posljednji rok za otkazivanje slotova je već 15. januar".

Od četiri prizemljena aviona samo jedan je u vlasništvu Montenegro Airlinesa.

Ristić kaže da je američka kompanija Džikas poslala svog inženjera da provjeri u kakvom su stanju dva njihova aviona, koja su na aerodromu u Podgorici, te da je na Vladi da odluči šta će sa njima, kao i sa trećim - embraerom, za koji je ostala da se otplati šestina ukupnog iznosa

"To su četiri rate po 1,7 miliona dolara. Od 12 godina platili smo 10, dakle da se taj avion plati i da pređe u vlasništvo Vlade Crne Gore. U tom razgovoru će se dogovoriti da li će se ti avioni vratiti, da li će biti preuzeti, kupljeni, to su sve opcije koje su na stolu"

U Vladi, kako nezvanično saznaje Televizija Vijesti, su u stalnim pregovorima sa vlasnicima tri aviona u nastojanju da oni budu dio nove crnogorske avio-kompanije.

Takođe, sa stranim konsultantom, jednom renomiranom avio-kompanijom iz Evrope, pokušavaju da dođu do održivog biznis plana nove kompanije.

Ponavljaju da će ona imati potpuno novu upavljačku srukturu, te da će se iz Montenegro Airlinesa preuzeti dio osoblja, opreme, te pokušati da sačuvaju licence i slotove...

Ristić, pak, poručuje kako bi oni, kada bi se donijela odluka da nastave da lete, to mogli da učine u roku od sedmicu do dvije, te da bi tranzicija u novu kompaniju bila brža I bolja, ako bi MA bio operativan.

"I zaista su naša očekivanja da će kompanija brzo poletjeti, nije to stvar koju mi izmišljamo, to svi očekujemo, ne samo Montenegro Airlines, nego i cijela javnost. Ja sam uvjeren da se to isplati uraditi", rekao je Ristić.

Iz Vlade ponavljaju da oni nijednu odluku o Montenegro Airlines nijesu donijeli već samo konstatovali kakvo je stanje, te da je odlukom Agencije za zaštitu konkurencije stopirana svaka dalja državna pomoć toj kompaniji.

Preporučujemo za Vas