Prijeti li nam privatizacija vodosnabdijevanja?

Iz podgoričkog Vodovoda poručuju da su čvrsto pri stavu da prirodni monopoli treba da ostanu u rukama države i da njima upravljaju državne institucije

1066 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Da li će poslovi vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda u Crnoj Gori preći u ruke privatnika - pitaju Demokrate i prozivaju Regulatornu Agenciju za energetiku da je već dodijela nekoliko licenci za ove poslove privatnim kompanijama sa primorja.

Iz Regulatorne Agencije uzvraćaju da, po Zakonu, Opštine odlučuju o tome kojoj kompaniji će povjeriti obavljanje tih djelatnosti i dodaju da do sada nisu izdali niti jednu licencu privatnicima za obavljanje javnog vodosnabdijevanja i upravljanja komunalnim otpadnim vodama, osim za zbrinjavanje otpadnih voda iz septičkih jama.

Iz podgoričkog Vodovoda Televiziji Vijesti je odgovoreno da su tokom prošle godine podnijeli zahtjeve za dobijanje licenci od Regulatorne Agencije za energetiku.

Oni poručuju da davanje licenci privatnim kompanijama na polju vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda, posebno u slučaju podgoričkog Vodovoda, nije moguće iz prostog razloga što je kompletna infrastruktura u vlasništvu Glavnog grada, odnosno države Crne Gore pa je bilo kakav drugi vid snabdijevanja vodom građana Podgorice, samo u domenu teorije.

Takođe poručuju da su čvrsto pri stavu da prirodni monopoli treba da ostanu u rukama države i da njima upravljaju državne institucije.

Bonus video: