NAČISTO NA TV VIJESTI

Leposavić: Situacija ne miriše na kohabitaciju, u pravnom smislu se pravi haos koji možda nekome odgovara

Gost Petra Komnenića bio je ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić

46488 pregleda 200 reakcija 121 komentar(a)
Leposavić i Komnenić, Foto: Dušan Cicmil
Leposavić i Komnenić, Foto: Dušan Cicmil

Gost u emisiji Načisto na TV Vijesti bio je Vladimir Leposavić, ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava.

TOK EMISIJE

21:48 - Leposavić je kazao da ga ne brinu optužbe partijskog zapošljavanja.

"Ja nisam zapošljavao, nisam član partije. Ono što znam da su bili razgovori jeste i u tom smislu podržava svaki član Vlade ideju premijera da se partijama ponudi da razmišljaju u smislu onog što su upražnjena radna mjesta u javnoj administraciji, da kandiduju svoje predloge... Ne moraju biti partijski članovi". 

Leposavić je dodao da premijer Zdravko Krivokapić stalno apeluje od političkih stranaka da kandiduju ekspertske kadrove.

"Protiv sam političkog zapošljavanja".

21:19 - Ministar je kazao da očekuje da se na martovskom skupštinskom zasijedanju raspravlja o izmjena Zakona o državnom tužilaštvu koje se tiče i specijalnog tužioca.

"Plan je jedan da se omogući da izbor, odnosno sastav Tužilačkog savjeta i budući izbori vrhovnog tužioca i specijalnog tužioca budu demokratični, brzi i podložni kontroli i smjeni. Kontola i smjena su najsigurni način da ćete raditi u skladu sa zakonom. Bitno je da se za zakon i izmjene postigne saglasnost poslanika i članova Vlade. Važno je da se kroz funkccionalnu nezavisnost i smjenjivost odnosno mogućnost brže kontrole obezbijede promjene i onda će personalna rješenja biti adekvatna", rekao je Leposavić. 

21:09 - Povodom zamolnice za izručenje Svetozara Marovića iz Srbije, Leposavić je kazao da nije kontaktirao ministra pravde Srbije.

"Mi smo kao Vlada donijeli odluku da u toj stvari istrajavamo do kraja i da ćemo preduzimati sve pravne korake", naveo je ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava, dodajući da postoji opasnost zastare kao u slučaju Miloša Marovića. 

20:59 - Ministar za ljudska i manjinska prava rekao je da imaju veoma dobru saradnju sa ambasadom SAD. 

"Sve dobre prakse i projekte saradnje koji su do sada postojali treba da zadržimo i unaprijedimo i da predvidimo nove", rekao je Leposavić.

20:39 - Leposavić je kazao da očekuje da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović potpiše ponovo usvojene zakone, među kojima i Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

"On ne može da zaustavi da zakoni budu objavljeni. Ti zakoni će da stupe na snagu nakon objavljivanja u Službenom listu", kazao je Leposavić. Dodao je da je apsolutno siguran da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti ustavan.

20:27 - Zakon o slobodi vjeroispovijesti donijet je po hitnoj proceduri jer je postojala opasnost da stari akt proizvede, štetne posljedice odnosno prepis vlasništva bez konsultacije suda. Kad je hitni postupak onda nema javne debate. Mi smo iskoristili ipak mali period da konsultujemo sve vjerske zajednice", rekao je ministar pravde.

Na pitanje šta misli o tome zašto nijesu pozvani predstavnici Crnogorske pravoslavne crkve na sjednicu skupštinskog Odbora za ljudska prava i slobode, kazao je da je "Ministarstvo svima uputilo poziv za razgovor svim vjerskim zajednicama".

"Iz vjerske zajednice CPC je stigla osuda i komentar da neće uopšte u takvom postupku učestvovati. Dalje od toga nismo išli u pozivanje vjerske zajednice koje odbnijaju unbaprijed", naveo je Leposavić, dodajući da svi trebaju da imaju isti tretnam

Vladimir Leposavić
foto: Dušan Cicmil

20:16 - Situacija ne miriše na kohabitaciju. Ukoliko bi odluka Ustavnog suda išli ka tome da se obore usvojeni zakoni zbog pitanja kvoruma, onda bi Ustavni sud morao da obori zakone donijete prošle godine, kao što su o tajnosti podataka, lokalnoj samoupravi... Onda se u tom pravnom smislu pravi haos, koji možda nekome odgovara... Ako sud donese odluku da ovi zakone ne važe onda ne važe ni ovi od prošle godine i gubi se svaki legitimet i imamo kolaps, rekao je Leposavić. Dodao je da se nada da će "prevagnuti razum".

20:08 - Institut sjednice na daljinu koji je izazvao haos - sud je dobio i naprasno reagovao na zahtjev da ocjeni donešene odluke u Skupštini, odnosno zakone zbog sumnje da je povrijeđen Poslovnik u kojem je predviđen institut sjednice na daljinu. Sada kada imamo taj institut, postavlja se pitanje da li je sporno bilo glasanje na daljinu. A prošle godine kada nije bilo tog instituta u aprilu, junu i julu počinjale sjednice Skupštine bez utvrđivanja kvoruma. U tom smislu Ustavni sud ne reagujući tada sada reaguje i javlja se sumnja na duple aršine, naveo je Leposavić.

On je kazao da se Ustavni sud po služnenoj dužnosti nije oglašavao oko važnih pitanja i zakona oko kojih je bilo i protesta  kao što su protest majki zbog ukidanja zakona, Zakon o slobodi vjeroispovijesti....

"Ustavni sud je u lakšoj poziciji nego drugi jer nije sudeći, ne pojavljuju se stranke... to je sud koji odlučuje o pravnom kvalitetu pravnih akata. Ustavni sud ima lijepu pravničku funkciju da odluči čitanjem propisa, da rješava situacije koje nijesu lične".

20:06 - Sud se ponaša na način na koji se nije ponašao ranije. Ostavlja rok Skupštini koji je neadekvatan i nemoguć za reagovanje. Ako je rok koji je ostavljan prije bio duži, a sada bio naprasno kraći, onda je opravdana sumnja i bojazan...

20:02 - Saglasan sam sa svim ocjenama koje su iznijeli predsjednici Skupštine, Vlade, poslanici - kriza je kada se govori o institucionalnoj krizi u pravosuđu. Ustavni sud je političko-državno sudski organ koji najbolje oslikava ovu krizu, kazao je Leposavić. 

 

Ne propustite Načisto u četvrtak od 20 sati.

Preporučujemo za Vas