TV Vijesti: Na konkurs za direktora Uprave policije prijavilo se deset kandidata

Ova brojka možda nije konačna jer su kandidati imali pravo da se prijave i putem pošte, tako da će se konačan broj znati sjutra

15542 pregleda 19 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Na konkurs za direktora Uprave policije, koji je zvanično završen juče, kako saznaje TV Vijesti prijavilo se 10 kandidata.

Međutim, ova brojka možda nije konačna jer su kandidati imali pravo da se prijave i putem pošte, tako da će se konačan broj znati sjutra.

Među zaintersovanima kandidatima, neki su sa zavidnim policijskim refrencama, drugi vaze za bliske određenim poltičkim strukturama, a neki se godinama kandiduju za mjesto direktora policije.

Od mogućih kandidata, prema pouzdanim infromacijama Televizije Vijesti, četiri važe za favorite.

Zoran Brđanin se kao budući direktor policije spominje još od izbora nove Vlade. Brđanin je bio komandir policije u Herceg Novom i načelnik kotorske policije. Javnost ga pamti i kao pomoćnika ministra unutrašnjih poslova Gorana Danilovića u prelaznoj vladi 2016. godine, a spekulise se da bi mu upravo Danilović mogao biti od pomoći da dođe do direktorske fotelje.

Brđanin je posljednje dvije godine šef Odjeljenja za analitiku i unapređenje rada policije. Hapšen je zbog zloupotebe službenog položaja, ali je te optužbe pravosnažno oslobođen. Brđanin je diplomirao na Nacionalnoj akademiji FBI u SAD-u.

Među viđenima za novog šefa policije je policijski inspektor Predrag Šuković, koji je za vrijeme direktorskog mandata Božidara Vuksanovića bio na čelu kriminalistike. Nakon dolaska Slavka Stojanovića na čelnu poziciju, Šuković je smijenjen i dugo je bio neraspoređen.

Prije dvije godine je vraćen u Sektor granične policije. Šuković je svojevrenemo Tužilaštvu predao dokumentaciju o švercu cigareta koja je kasnije nestala, a on ranjen 2016. godine u centru Podgorice. Slučaj njegovog ranjavanja ni nakon više od četiri godine nije rasvijetljen jer još traje istraga protiv bivšeg pukovnika Radovana Aleksića.

Nakon što je tužilaštvo odustalo od gonjenja Šukovića, bivši premijer Duško Marković privatno ga je tužio, ocjenjujući kao prijetnje, to što je policajac, pod pseudonimom “Boss” na portalu “Vijesti”, komentarisao njegove postupke i zdravstveno stanje.

Na konkurs se prijavio i aktuelni šef Operativno-komunikacionog centra Uprave policije, Dragan Klikovac. Bio je komandir u Herceg Novom, a nekoliko godina proveo je na mjestu šefa saobraćajne policije. On je u oktobru 2018 godine podnio ostavku na mjesto predsjednika Upravnog odbora Lovačke organizacije Podgorica, i to nakon što su mediji objavili fotografju sa ustrijeljenom jarebicom, za vrijeme dok je trajala zabrana lova. Klikovac je tada kazao da je fotografija nastala 2014. godine u Hercegovini, i da su tog dana on i njegov prijatelj pošli da se vide sa prijateljima, te da nijesu učestvovali u lovu.

Brđanin, Šuković i Klikovac su potvrdili da su predali kanididature Upravi za kadrove.

Izvori Televizije Vijesti vjeruju da bi se na šefovskoj poziciji u policiji lako mogao naći i jedan bivši policajac- Miodrag Laković. On je preuzeo dokumentaciju za prijavu , ali već danima odbija da kaže da li je i zvanično konkurisao. Laković je bio dugogodišnji šef Odsjeka za borbu protiv droge u CB Podgorica, a kasnije i u Upravi policije. Prije skoro šest godina napustio je službi i krenuo da se bavi privatnim biznisom.

Među kandidatima za direktora policije je i advokat Dražen Medojević. On je posljednih godina zastupao lidere DF-a u više poznatih sudskih postupaka, između ostalih u "državnom udaru". Pretpostavlja se da je politička podrška DF-a i bila inicjalna kapisla da se prijavi za mjesto šefa policije. Medojević je prije advokature, godinama radio kao sudija za istragu.

U trku ulazi i dugogodišnji šef Specijalnog policijskog odjeljenja Dragan Radonjić. Tu poziciju pokriva već pet godina, a u policijskom sistemu prvi je saradnik glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića. Radonjić je sa svojim timom spriječio neke mafijaške likvidacije, i otkrio više slučajeva privrednog kriminala. Ipak, i pored brojnih krivičnih prijava podnijetih protiv predsjednika Mila Đukanovića, njegove sestre i brata, nikad nijesu pronađene, kako to Katnić kaže - ni udaljene sumnje da su oni počinili neko krivično djelo.

Među kandidatima je i profesor Vojislav Laković. Trenuto pokriva poziciju dekana na Fakultetu bezbjednosnih nauka u Banjaluci. Gotovo tri decenije nije radio u policijskom sistemu, a bio je načelnik budvanske policije u vrijeme AB revolucije, te načelnik u CB Bar.

Na konkurs se prijavio i inspektor u Operativno koumunikacionom centru Milan Delić, koji je trenutno I koordinator Tima povjerenja LGBT zajednice I Uprave policije, i član disciplinske komisije MUP-a.

Ne prvi put, na konkurs za direktora policije, prijavili su se dugogodišnji službenik UP Zoran Braunović, kao i bivši načelnik pljevaljske policije Peđa Tanjević.

Upravi za kadrove kandidaturu su još predali advokat Vladan Drecun i bivši policajac Dragan Pavličić dok je Dragan Arsović, takođe bivsi policajac, preuzeo dokumnetaciju za prijavu iz kadrovske službe, a da li je na spisku znaće se kada stigne pošta.

Da bi neko postao šef policije mora da ima najmanje 15 godina radnog iskustva na poslovima sa visokom stručnom spremom, od čega najmanje pet godina na rukovodećim pozicijama u policiji, sudu, tužilaštvu ili Agenciji za nacionalnu bezbjednost.

Bonus video: