Vukčević o vraćanju lutrijskih igara u ruke države: Načelno i teorijski dobro, u praksi vrlo upitno

Profesor poreskog prava Ilija Vukčević je skeptičan kada je u pitanju naplata prihoda u kladionicama, kazinima i od automata, gdje je posljednjih godina značajno povećan promet

13853 pregleda 20 reakcija 12 komentar(a)
Vukčević, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Vukčević, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Nakon više od deset godina, nova Vlada predložila je novi zakon o igrama na sreću kojim će, kako kažu, uvesti red u ovu oblast i povećati državne prihode.

Planirana je zabrana klađenja u kafićima kao i vraćanje lutrijskih igara u ruke države.

Ipak, profesor poreskog prava Ilija Vukčević skeptičan je kako će se ova teorijski dobra ideja sprovoditi u praksi a kritikuje i još neke odredbe Nacrta zakona za koje tvrdi da su u suprotnosti s Ustavom.

Načelno i teorijski dobro, ali vrlo upitno u praksi.

Tako Vukčević komentariše najavljeno vraćanje lutrijskih igara u državne ruke koje je predviđeno Nacrtom zakona o igrama na sreću.

Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja ni nakon dvije sedmice čekanja nisu htjeli da govore o ovom Nacrtu zakona, koji je Vlada usvojila na zalasku prošle godine.

Premijer Zdravko Krivokapić nedavno je ocijenio da će se ovim zakonskim rješenjem državni budžet pripuniti za oko 10 miliona eura godišnje.

Vukčević je ipak skeptičan kada je u pitanju naplata prihoda u kladionicama, kazinima i od automata, gdje je posljednjih godina značajno povećan promet.

I dok iz Vlade obećavaju da će novi Zakon omogućiti potpuniji i kvalitetniji onlajn nadzor igara na sreću, Vukčević ovaj dio zakona smatra posebno lošim.

Ovim nacrtom zabranjuje se i dalji rad takozvanih terminala za klađenje u kafićima koji su uvedeni proteklih godina

Bonus video: