Blečići tvrde da su umjesto visokosteonih junica dobili rizična grla: Sjekloća odbacio optužbe

Sumnje Jovanke i Stojana Blečića potvrđuje i veterinar Nebojša Gorašević

9142 pregleda 3 komentar(a)
Junice koje su dobili Blečići, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Junice koje su dobili Blečići, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Farmeri Jovanka i Stojan Blečić iz nikšićkog naselja Kočani ogorčeni su načinom na koji im je realizovana podrška za unapređenje stočnog fonda koju sprovodi Ministarstvo poljoprivrede.

Tvrde da su umjesto visokosteonih dvogodišnjih junica koje po grlu koštaju 2.300 eura, sa pet mjeseci kašnjenja dobili loša visokorizična grla za čiju budućnost strahuju.

Njihove sumnje potvrđuje i veterinar Nebojša Gorašević, dok vlasnik firme koja je Blečićima uvezla junice Bogdan Sjekloća, tvrdi da je dogovor ispoštovao u potpunosti i dopremio kvalitetna grla.

Kada se u februaru prošle godine prijavila na poziv Ministarstva poljoprivrede za unapređenje stočnog fonda, sa nadom da će uvećati broj grla za još pet, Jovanka Blečić kaže da ni slutila nije da će biti prevarena.

Jovanka i njen suprug Stojan tvrde da ih je Ministarstvo poljoprivrede koje im je subvencionisalo 1.000 eura po uvezenom grlu, obavezalo da između dvije firme odaberu jednu koja će im grla dovesti iz inostranstva.

Da Blečići nijesu dobili ono što su platili i grla kakva su prema propisima Ministarstva poljoprivrede trebali da dobiju, sumnja i veterinar Nebojša Gorašević.

Vlasnik "Bogmerca" Bogdan Sjekloća, koji je uvezao junice, nije želio pred kameru, ali je u telefonskom razgovoru odbacio optužbe Blečića.

Tvrdi da su do sad uvezli više stotina rasnih junica za proizvođače širom Crne Gore, te da nijesu imali sličnih problema.

Kašenjenje isporuke pravda epidemijom i tvrdi da su sva grla koja su dopremljena kad i Blečićima, junice steone od 4,5 do 6,5 mjeseci, te da je u pitanju visokomlječna sorta.

Blečići ipak ne odustaju.

Ni bivši ministar poljoprivrede Milutin Simović u čijem mandatu su Blečići aplicirali za steone junice, ni sadašnji Aleksandar Stijović, ni nakon 10 dana nijesu odgovorili na pitanja TV Vijesti u vezi sa problemima ovih farmera.

Bonus video: