Monstat spreman za popis, najveća prepreka epidemiološka situacija

Javna rasprava o Nacrtu zakona o popisu stanovništa, čije je usvajanje preduslov za organizovanje popisa, trebalo je da bude organizovana do kraja prošle godine, ali su političke promjene, epidemija koronavirusa i ekonomska kriza to sklonile sa agende prioriteta

15262 pregleda 369 reakcija 47 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Iako bi popis stanovništva u Crnoj Gori trebalo da bude sproveden ove godine, još nije održana ni javna o rasprava o Nacrtu zakona o popisu.

U Monstatu kažu da su završili sve pripreme, te da je loptica sada u dvorištu Ministarstva finansija.

Najveću prepreku za održavanje popisa predstavlja aktuelna epidemiološka situacija.

“Sve ono što je isključivo u nadležnosti Monstata je realizovano, međutim da bi popis realizovan neophodno je da se završe i druge aktivnosti koje su započete, a u nadležnosti su drugih institucija. Tu prvenstveno mislim na to da je neophodno da se ažurira teritorijalni registar odnosno teritorijalne jedinice i da se eventualno izgradi adresni registar, a to je u nadležnosti Uprave za katastar i državnu imovinu”, kazao je Vuk Čađenović iz Monstata.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o popisu stanovništa, čije je usvajanje preduslov za organizovanje popisa, trebalo je da bude organizovana do kraja prošle godine, ali su političke promjene, epidemija koronavirusa i ekonomska kriza to sklonile sa agende prioriteta.

Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja u čijoj je nadležnosti ovaj zakon, dobili smo sljedeći odgovor:

“Vlada radi na pripremi Programa rada za ovu godinu, u kome će precizno biti definisano u kom kvartalu će Predlog zakona o popisu stanovništva biti usvojen na Vladi.”

U Monstatu napominju da će na sprovođenje popisa uticati i epidemiološka situacija .

“Postoji mogućnost da se zbog pandemije koronavirusa odgodi održavanje popisa tako da ćemo svakako konačnu odluku donijeti u saradnji sa Institutom za javno zdravlje”, ističe Čađenović.

Ipak, u Demokratskom frontu smatraju da odgađanje popisa zbog epidemije nije opravdano.

“Nema nikakvog, apsolutnog nikakvog razloga da u CG u kojoj se održavaju skupovi sa po više hiljada ljudi ne može da se održi popis koji podrazumijeva posjetu jednog ili dva anketara domaćinstvu”, kazao je Slaven Radunović.

U URI ne žele da se izjašnjavaju o ovom pitanju dok sud ne daju Monstat i Institut za javno zdravlje, a Demokrate smatraju da zdravlje mora biti na prvom mjestu.

“Zdravlje je najvažnija stvar u ovom trenutku, tako da tome dajemo prioritet. Vlada i resorno ministarstvo će procijeniti ispunjenist zdravstvenih uslova za sprovođenje popisa”, kazala je Tamara Vujović.

U SDP-u ocjenjuju da treba otvoriti raspravu o ovom pitanju.

“Smatram da tu odluku treba donijeti u skladu sa onim što bude procjena vezano za epidemiološke mjere i vezano za borbu protiv koronavirusa. To je stvar oko koje možemo da imamo legitimnu raspravu“, ocijenio je Ivan Vujović.

Glavnu polemiku u vezi sa popisom je na zalasku prošle godine izazvao predlog CDT-a da se prilikom popisa ne prikupljaju podaci o naciji, vjeri i jeziku.

Demokrate još ne žele da zauzimaju stav o ovom pitanju, već navode da će sačekati predlog Vlade i nakon analize iznijeti misljenje I ponuditi konkretna rješenja.

Bonus video: