Ponovo se odlaže sanacija plaže na Adi Bojani

Izrada projekta hitnih mjera za sanaciju početa je u novembru, dok je izvođač radova odabran 21. decembra. Prema saznanjima Televizije Vijesti, nakon toga posao je kočila Uprava za vode, zbog ustupanja pijeska za posipanje plaže

10494 pregleda 96 reakcija 8 komentar(a)
Ada Bojana, Foto: Privatna arhiva
Ada Bojana, Foto: Privatna arhiva

Iako je prošle sedmice iz Morskog dobra objavljeno da je sve konačno spremno za početak sanacije erozije plaže na Adi Bojani, po projektu hitnih interventnih mjera, taj posao ipak neće biti realizovan, a izarađeni projekat moraće da se revidira, potvrđeno je iz Ulcinjske rivijere.

Od novembra, kada je krenula izrada projekta, do danas, priroda je učinila svoje i znatno promijenila konfiguraciju plaže i kompletnog terena. Sve urađeno na papiru, čekajući početak radova, palo je u vodu.

"Zbog toga što, kako tvrde iz Morskog dobra, više konfiguracija terena nije ista, kao kada smo počeli sa izradom projekta za sanaciju Ade. Dakle, jedan dio plaže koji je tada postojao, sada više ne postoji. Vidimo da fali 40 metara na tom dijelu, gdje je planirana izgradnja napera", kaže Bojan Đakonović direktor HTP Ulcinjska rivijera.

Izrada projekta hitnih mjera za sanaciju početa je u novembru, dok je izvođač radova odabran 21. decembra.

Prema saznanjima Televizije Vijesti, nakon toga posao je kočila Uprava za vode, zbog ustupanja pijeska za posipanje plaže.

Đakonović podsjeća da ovo nije jedini tender koji je, kako kaže, završio nesrećno, navodeci da nije realizovan ni projekat od 50 hiljada prošle sezone, kada je takođe trebalo da se pijesak naspe ispred objekata Rivijere.

"Mišljenja smo svi, da je urađeno tada kada je trebalo, do ove štete sigurno ne bi došlo u ovoj mjeri, koja je sada. Ovi jaki talasi koji sada ruše naše objekte, to sigurno ne bi mogli, da je to tada na vrijeme urađeno", dodaje Đakonović.

Iz civilnog sektora sporo sprovođenje hitnih mjera oštro osuđuju.

"Da je ovo stvarno dokaz da se radi neozbiljno I da se uvijek kasno reaguje. Mi ne radimo preventivno. I ovo je dokaz da ne radimo dobro. Pisanje projekata I rješenje projekta na papiru je sigurno drugačije neqo na licu mjesta. Ovo meni govori da prosto nemamo adekvatan nadzor, koji prati cijelu dinamiku. Svakim danom plaža nestaje", kazala je Zenepa Lika, ekološki aktivista.

HTP Ulcinjska rivijera angažovala je vještaka koji će procijeniti stvarnu štetu, koja je, kako navode, ogromna. U saniranju objekata i pripremama za sezonu očekuju pomoć države.

Bonus video: