REFLEKTOR NA TV VIJESTI

"Svi su pregovarali oko vakcina ljetos, samo Crna Gora počela u decembru"

Gosti Reflektora su bili dr Jelena Borovinić Bojović - ministarka zdravlja i prof.dr Dragan Laušević - epidemiolog Instituta za javno zdravlje

93278 pregleda 856 reakcija 296 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

21:45 Borovinić-Bojović je objasnila da će se građani moći prijavi preko izabranog ljekara, telefonske linije i elektronskom prijavom.

21:40 Laušević je podsjetio da nijedna vakcina ne obezbjeđuje 100% zaštite i da ona štiti od teških oblika bolesti, ali nas ne obezbjeđuje od prisustva virusa i mi je možemo prenijeti nekom drugom koji nije zaštićen. Podsjetio je da treba pet do šest sedmica za razvijanje zaštite od vakcinacije.

21:20 Laušević objašnjava da i dalje nije definitivno poznato koliko traje imunitet.

21:07 Ministarka zdravlja je kazala da je apsolutno netačno da je odbila 100.000 vakcina nazvavši ih "donacijom za DPS".

Kazala je da se nikada nije srela sa Olegom Deripaskom, da nikada nije stigla ponuda o donaciji i da su se sreli sa predstavnicima Deripaskine fondacije i da je na sastanku neformalno rečeno da bi možda bilo moguće da dođe do donacije vakcina.

Borovinić-Bojović je objasnila da je nakon toga kontaktirala ruske institucije i da im je rečeno da bi takva donacija ugrozila pregovore o isporuci ruske vakcine.

21:00 Borovinić-Bojović navodi da nije tačno da je Vlada odbila donacije vakcina, već da nikada nije stigao nikakav pisani akt kojim se precizira o kojim se vakcinama radi ili o načinu transporta.

Navela je da su se konsultovali sa kancelarijom SZO i da su svi ugovori o vakcinama potpisivani na najvišem diplomatskom nivou ili sa proizvođačem ili sa vladom države zemlje proizvođača.

Pojasnila je da su zahvalni na dobrim namjerama onih koji su ponudili donacije.

"Ovakva donacija nije izvodljiva jer moramo sklapati ugovore sa proizvođačima i država, i te zemlje i proizvođači su nas upozorili da bi takva vrsta sporazuma ugrozila pregovore koje vodimo sa njima", tvrdi Borovinić-Bojović.

Borovinić-Bojović je ponovila da nisu dobili nikakvu papirologiju već samo e-mail u kom se navodilo ime koje je trebalo pozvati za donacije vakcine i da su odgovorili da ne odbijaju donacije, ali da postoji procedura koja se mora poštovati.

Pojasnila je da je donacija izvodljiva jedino direktnim kontaktom sa proizvođačem ili državom pa da Vlada preuzme dalje korake ulaskom u bilateralne odnose.

20:52 "Ova Vlada je uradila sve što je mogla da obezbjedi da vakcine što prije stigne. Nigdje drugo u regionu nisu tako brzo sklopljeni bilateralni ugovori. Hrvatska, Albanija, Srbija...oni su potpisivali ugovore u junu, julu, septembru, a mi smo počeli pregovore 6. decembra", tvrdi Borovinić-Bojović.

Navela je da je Srbija još u julu potpisala ugovor sa Sinofarmom i Fajzerom.

Kaže da Vlada nije mogla početi pregovore prije nego što je izabrana i da je to bila obaveza prethodne vlade.

20:48 Borovinić-Bojović navodi da je tri do sedam dana period od dolaska vakcine do početka imunizacije.

20:43 Laušević kaže da je dobra imunizacija svakom vakcinom koja bude odobrena i da on lično neće birati između vakcina. Borovinić-Bojović je ponovila da će se vakcinisati.

20:37 Borovinić-Bojović je pojasnila da neće odmah stići svih 50.000 vakcina, već da će prvo biti isporučeno pet hiljada vakcina jer stižu etapno, ali da će postojati kontinuitet vakcinacije.

20:34 Borovinić-Bojović objašnjava da su tražili i 150.000 kineskih vakcina i da bi trebalo da one stignu krajem februara ili početkom marta.

Ministarka je otkrila da će Fajzer razmotriti donaciju njihovih vakcina iz Srbije, jer se Srbija ponudila da Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori donira određene doze koje bi mogle stići ranije, ali da to zavisi od Fajzera.

Jelena Borovinić Bojović
foto: TV Vijesti

20:30 Borovinić-Bojović smatra da je zdravstveni sistem poptuno spreman da primi vakcine, ali da to ne znači da će vakcinacija početi istog dana kada stignu vakcine. Rok je od tri do sedam dana.

Navela je da pažljivo ugovaraju doze vakcina jer se očekuje dolazak i kineske, Fajzer i Astra-Zeneka vakcine.

Ministarka je kazala da će vakcinacija početi onom vakcinom koja prva bude na raspolaganju i da će to biti ruska, ukoliko ona prva dođe kao što se očekuje.

Podsjetila je da je rekla da je planirano da se počne imunizacija Fajzer vakcinom, ali da je zastala proizvodnja i distribucija te vakcine.

Ministarka je kazala da su tražili 150.000 vakcina od Fajzera i da bi trebalo da stignu početkom marta.

20:24 Laušević ističe da je poželjno da vakcina stigne što prije da bi se što prije zaštitila najranjivija grupa. Navodi da je prednost razvijen sistem primarne zaštite i da je to pravilo za države bivše Jugoslavije.

Dragan Laušević
foto: TV Vijesti

20:21 Borovinić-Bojović kaže da je dva dana nakon formiranja Vlade imala prvi sastanak sa kineskim proizvođačima vakcine, a da je 23. decembra Fajzeru upućeno pismo namjere. Kazala je da je ugovor o povjerljivosti sa Rusijom potpisan 18. januara, a sa Kinom 21. januara.

Navela je da je dogovoreno 50.000 vakcina iz Rusije u prvom kvartalu i još 50.000 za drugi kvartal.

Ministarka je objasnila da ti pregovori traju mjesecima, a da su oni uspjeli da ih dogovore u rekordnom roku.

20:20 Ministarka tvrdi da sve vrijeme od jula do decembra, Ministarstvo zdravlja, premijer i predsjednik nisu uradili ništa drugo u vezi vakcina sem što su uplatili novac za Covax inicijativu.

20:17 Borovinić-Bojović je kazala da je 10. jula Crna Gora izrazila interesovanje da učestvuje u Covax programu, a 28. avgusta to potvrdila, da bi 3. septembra se poslalo korigovano pismo namjere za učešće u Covax mehanizmu.

18. septembra je stigao zahtjev za uplatu državne garancije navela je Borovinić-Bojović, a 23. septembra je stigla informacija da garanciju moraju izdati Ministarstvo finansija, Centralna banka Crne Gore ili komercijalna banka sa dobrim rejtingom i da je problem državne garancije riješen tek 10. decembra kada je to riješila nova vlada.

20:13 Borovinić-Bojović je objasnila da je u prethodnih šest do sedam mjeseci svaka država regiona radila na dobavljanju vakcina, a da Crna Gora za to vrijeme nije radila ništa dok nije formirana vlada.

"Prethodna vlada i prethodni ministar zdravlja i premijer su uplatili određenu sumu novca za određenu dozu vakcina, ali nisu dali državnu garanciju i to je uradila tek ova vlada", objasnila je Borovinić-Bojović.

Ministarka tvrdi da prethodna vlada nije govorila istinu kada su rekli da su uplatili garanciju za Covax program.

20:11 Laušević objašnjava da se novi soj brže širi i da je stoga smrtnost veća u apsolutnim brojkama, ne i u procentu zaraženih.

20:06 Laušević je kazao da epidemiolozi uvijek predlažu restriktivnije mjere, ali da je problem što ekonomija trpi. On je kazao da samo države koje su vojnički organizovane mogu dostići kolektivni imunitet ove godine.

On je napomenuo da će se i posle vakcinacije moraju nositi maske.

20:02 Ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović kaže da se svakog dana očekuju rezultati iz Berlina koji će pokazati da li je registrovan novi soj koronavirusa.

Ona je navela da vjeruje da je takozvani britanski soj već u Crnoj Gori.

Kada će stići prve vakcine protiv covida u Crnu Goru? Zašto smo se našli u društvu malobrojnih država regiona i Evrope u kojima još nije počela imunizacija stanovništva protiv koronavirusa? Koju vakcinu preporučuju stručnjaci i kako će biti organizovana vakcinacija?

Gosti Reflektora su dr Jelena Borovinić Bojović - ministarka zdravlja i prof.dr Dragan Laušević - epidemiolog Instituta za javno zdravlje.

Gledajte Reflektor u utorak od 20 sati.

Preporučujemo za Vas