Nikšić je uvijek bio otvoren za sve ljude; Ovo što se dešava je jurnjava za funkcijama, partijama, materijalizmom

Od napada zbog istaknute crnogorske zastave, preko polivanja jogurtom i vrijeđanja direktora bolnice, do žestokog rata na društvenim mrežama

26423 pregleda 36 reakcija 36 komentar(a)
Foto: TV Vijesti
Foto: TV Vijesti

Kampanja za martovske izbore u Nikšiću tek se zahuktava, a incidenti sa političkim predznakom postaju svakodnevica.

Od napada zbog istaknute crnogorske zastave, preko polivanja jogurtom i vrijeđanja direktora bolnice, do žestokog rata na društvenim mrežama.

Na smirivanje tenzija pozvao je ombudsman Siniša Bjeković, koji je danas tim povodom posjetio Nikšić.

"Ovo što se u Nikšiću dešava meni ne liči na Nikšić. Ovo je velika jagma i jurnjava za funkcijama, partijama, materijalizmom", rekao je za TV Vijesti novinar u penziji Mišo Drašković.

I novinarka dopisnica ND Vijesti iz Nikšića Svetlana Mandić kaže da "ovih dana ovaj grad ne liči na grad u koji ja živim".

"Moj Nikšić je uvijek bio otvoren grad, grad za sve ljude".

Ovako predizborne incidente u Nikšiću, manje od mjesec i po pred lokalne izbore, vide oni koji su decenijama pratili i danas prate događaje u Crnoj Gori.

Na oštre osude nikšićkih vladajućih partija i opozicione Ure, naišao je napad na predsjednicu OO Liberalne partije Jelenu Marković.

Iako je njen stanodavac, Igor Baćović kazao da upad u stan koji iznajmljuje, zbog crnogorske zastave na balkonu, nije politički motivisan, mnogi u to ne vjeruju.

Dva dana, poslije ovog događaja, mladići bliski koaliciji "Za budućnost Nikšića", privedeni su jer su vrijeđali direktora Opšte bolnice i istaknutog funkcionera DPS-a Iliju Ašanina, a jedan od njih polio ga je jogurtom.

Iz DPS-a su događaj ocijenili besprizornim i sramnim, navodeći da je napad na Ašanina dokaz da društvo klizi ka potpunom gubitku kolektivnog razuma, čemu navodno aktuelna vlast daje nesebičan doprinos. Napominju i da će DPS uzvratiti istom mjerom ako se napadi nastave.

Tenzije je podiglo i protjerivanje osam državljana Srbije, koje je za potrebe kampanje angažovao DF.

Zbog svega, Nikšić je danas posjetio ombudsman Siniša Bjeković, koji je u izjavi za RTCG pozvao na smirivanje tenzija.

"Ključni je cilj da se podigne svijest kod građana, da nema konflikta, da nema nasilja kao rješenja bilo kog pitanja. U protivnom, ulazimo u stanje koje bih ja najradije nazvao anarhijom", rekao je Bjeković.

Nikšićki novinari za aktuelnu situaciju gradu optužuju političare.

"Podijelili su se na velike Srbe i velike Crnogorce. Ja mislim i da veliki Srbi vrijeđaju obične Srbe i da veliki Crnogorci, interesni Crnogorci vrijeđaju obične Crnogorce. Mislim da ovo ne vodi ničemu dobrom, ove podjele ne valjaju nikome", rekao je Drašković.

I Mandić je navela da sva ta "naša mržnja i netrpeljivost koja se odjednom pojavljuje, odgovara samo onima koji se bore za vlast".

"Sa bilo koje strane da su oni. Političarima bih poručila da se na mržnji ne stvara vlast. Da se jednostavno političkom i fer borbom bore za glasove".

Mandić i Drašković građanima poručuju da se ne dijele, jer će i nakon izbora, ko god da osvoji vlast, nastaviti da žive sa svojim rođacima, prijateljima, komšijama .

"Da je najvažnije da budemo ljudi, da ćemo sjutra morati da jedni pred druge da izađemo čistog obraza", poručila je Mandić.

"Pa mi smo mali da bi se toliko dijelili", poručio je Drašković.

Četrdeset dana pred nikšićke izbore Opštinskoj izbornoj komisiji još nije predata nijedna izborna lista, ali bi na listu incidenata I napada morala da se stavi tačka.

Bonus video: