U Crnoj Gori 2020. godine 3.400 pacijenata oboljelo od malignih bolesti, umrlo oko 1.700

"U narednih 20 godina svaka šesta žena i peti muškarac će oboljeti od neke maligne bolesti, a svaka 11-ta žena i svaki osmi muškarac će umrijeti od raka", rekla je dr Lukovac-Janjić, te istakla da zato ne smijemo zaboraviti na prevenciju malignih oboljenja

6524 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

U Crnoj Gori je u 2020. godini oko 3400 pacijenata oboljelo od malignih bolesti, a umrlo oko 1700, procjene su Međunarodne agencije za istraživanje raka.

"I u broju oboljelih i u broju umrlih muškarci su dominatniji u odnosu na žene", saopštila je u "Bojama jutra na TV Vijesti Nevenka Lukovac-Janjić, internista onkolog Instituta za onkologiju Kliničkog centra CG povodom 4. februara, Svjetskog dana borbe protiv raka.

Kod muškaraca je najčešći karcinom pluća, debelog crijeva i prostate, dok je kod žena na prvom mjestu karcinom dojke, pa rak debelog crijeva i materice.

Dr Lukovac-Janjić strahuje da ćemo se zbog pandemije koronavirusa u narednom periodu najvjerovatnije suočiti sa porastom broja pacijenata u poodmakloj fazi bolesti.

"Koronavirus jeste globalni problem, ali mi onkolozi nijesmo srećni obustavom skrininga zato što on služi za rano otkrivanje bolesti. Sada imamo znatno manji broj pacijenata koji dolaze na konzilijume i nema hiruških procedura. Najveći broj malignih pacijenata ako nisu u najodmaklijoj fazi bolesti prvo se liječe hiruškom tehnikom, a onda dolaze u Institut", objasnila je dr Lukovac-Janjić.

Onkološkinja je dodala i da Kovid-19 nije poremetio rad Instituta za onkologiju, te da su svi aparati u funkciji.

"U narednih 20 godina svaka šesta žena i peti muškarac će oboljeti od neke maligne bolesti, a svaka 11-ta žena i svaki osmi muškarac će umrijeti od raka", rekla je dr Lukovac-Janjić, te istakla da zato ne smijemo zaboraviti na prevenciju malignih oboljenja.

"Redovne kontrole i zdravi stilovi života, bez cigareta i alkohola", kazala je dr Lukovac-Janjić.

Na osnovu podataka SZO i Međunarodne agencije za rak u 2020. godini u svijetu je čak 19 miliona ljudi oboljelo od malignih bolesti, a umrlo oko deset milio

Bonus video: