Za projekat Tološke šume nema detaljnog plana, iz Glavnog grada tvrde da neće doći do devastacije

“Zbog čega se jedna tako važna površina na taj način uređuje i oplemenjuje tako da bude u narednih 20 godina data na raspolaganje privatnom partneru. Može opet privatni partner da da nekom drugom na raspolaganje te nove usluge i to, kako stoji u ugovoru, samo uz saglasnost gradonačelnika Podgorice", kaže Dragović id Udruženja Kana

16104 pregleda 28 reakcija 28 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Radovi u Tološkoj šumi, koji su u toku, unaprijediće i uljepšati taj prostor za odmor, sport i rekreaciju svih Podgoričana, poručuju iz Glavnog grada.

“Neće doći do betoniranja i devastacije ovog prostora već naprotiv ova park šuma će u konačno sadržati sve ono što bi trebalo jedna park šuma u urbanoj sredini da sadrži”, rekao je Miljan Barović, sekretar za planiranje prostora Glavnog grada.

A to, pojašnjavaju, znači izgradnju nove staze za biciklizam, trčanje i pješačenje, ali i sportskih i dječjeg terena, kao i manjeg kafe bara.

Cijeli projekat vrijedan 800 hiljada eura sprovodi se u okviru javno-privatnog partnerstva Glavnog grada sa kompanijom Bemaks.

S druge strane, u Udruženju arhitekata KANA su sumnjičavi.

“Nismo uspjeli da nađemo tu prijavu gradnje u onlajn bazi podataka gdje obično možemo da nađemo za druge zgrade u Podgorici, nismo uspjeli da nađemo detaljan plan, da bismo znali šta se tačno gradi. Ono što vidimo je da imamo značajno korišćenje betona za koje smatramo da nije bilo neophodno", ističe Sonja Dragović iz ovog Udruženja.

I tu, tvrde u KANI, nije kraj tajni u okviru ovog partnerstva.

“Zbog čega se jedna tako važna površina na taj način uređuje i oplemenjuje tako da bude u narednih 20 godina data na raspolaganje privatnom partneru. Može opet privatni partner da da nekom drugom na raspolaganje te nove usluge i to, kako stoji u ugovoru, samo uz saglasnost gradonačelnika Podgorice. Bez obzira na to ko će biti gradonačelnik ili gradonačelnica u narednih 20 godina, zbog čega je to tako precizirano u ugovoru? Zbog čega tu nije data veća kontrola recimo lokalnom parlamentu?”, pita Dragović.

Ipak, iz Glavnog grada ponavljaju da će i u ovom projektu, koji bi trebalo da bude gotov do avgusta - sve biti urađeno na dobrobit građana.

“Nema priče o nikakvoj privatizaciji, sve će to biti otvoreno za građane. Siguran sam da će ove aktivnosti i procesu koji sprovodimo ovdje unaprijediti stanje životne sredine na ovom prostoru, diversifikovati postojeći biljni fond i da će unaprijediti stanje ovog prostora. U toku trajanja razvoja i održavanja čitave površine na ovom prostoru biće usađeno preko 500 novih stabala drveća”, poručio je Barović.

Ipak, u KANI kažu da bi, iako to nije zakonski obavezno, bilo odgovorno da je prije početka projekta urađena procjena njegovog uticaja na životnu sredinu, pogotovo ako se uzmu u obzir klimatske promjene ali i značaj ove rijetke zelene oaze u Podgorici za sve njene stanovnike.

Bonus video: