Još nema vraćanja naknade majkama, očekuju da nova vlast ispravi nepravdu

"Srežite svuda gdje može da se sreže, može da se sreže na hiljadu mjesta, limitirajte zarade preko hiljadu eura pa da vidite kako će za sve u Crnoj Gori biti novca", predlaže Savković

15410 pregleda 95 reakcija 99 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Bivše korisnice naknada za majke troje i više djece očekuju da će nova vlast ispraviti ono što im je uzela prethodna. Početkom godine, tražile su sastanak sa predstavnicima vlade, ali poziva još nema.

“Sastanak smo tražili sa premijerom gospodinom Krivokapićem, da na njemu bude prisutan ministar finansija I socijalnog staranja Milojko Spajić i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, koji je inače jedan od potpisnika inicijative da se majkama vrati stečeno pravo u slučaju da opozicija preuzme vlast. Opozicija je preuzela vlast, sada su vlast. I očekujem od svih njih zajedno da konačno ta jedna nepravda prema majkama bude ispravljena”, kaže Željka Savković, predstavnica majki troje i više djece.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, početkom godine, u intervjuu "Vijestima" kazao je da su sve analize pokazale da je uvođenje dječjeg dodatka mnogo bolje rješenje za podsticanje nataliteta u Crnoj Gori nego što su naknade za majke.

Dječji dodatak za djecu do šest godina biće usvojen u Skupštini 18. februara, kao i besplatni udžbenici za sve osnovce ali iz ministarstva finansija nismo dobili odgovor, da li će se to u skorije vrijeme desiti i sa naknadama za majke.

“Smatram da sva djeca u Crnoj Gori treba da imaju dječiji dodatak. Smatram da je ovo jedan veliki pomak iz prazne kase, gdje će sama ta djeca i roditelji biti u septembru opušteni, zato što neće morati da izdvajaju za udžbenike, ali ono što hoću da kažem da niko u novoj vladi i vladajućoj većini ne posmatra i povezuje dječiji dodatak sa stečenim pravom koje oduzeto od majki. Srežite svuda gdje može da se sreže, može da se sreže na hiljadu mjesta, limitirajte zarade preko hiljadu eura pa da vidite kako će za sve u Crnoj Gori biti novca", predlaže Savković.

Ni partije vlasti nisu bile raspoložene za razgovor na ovu temu.

Nezvanično, kažu da će neka rješenja iz oblasti socijalne politike biti usvojena već 18. februara ali kada je riječ o naknadama za majke, tvrde da rade na najrealnijim rješenjima za ostvarivanje tog prava. Savković, ipak, ne gubi nadu.

Bonus video: