NAČISTO NA TV VIJESTI

Stijović: Specijalni račun će postati veliki gubitaš

"Tražili smo od Prve banke podatak ko je otvorio račun, ali odgovor nijesmo dobili"

45973 pregleda 709 reakcija 71 komentar(a)
Stijović i Komnenić, Foto: Ana Burić
Stijović i Komnenić, Foto: Ana Burić

Država nema evidenciju šta se dešava sa specijalnim računom koji je za potrebe ADMAS projekta otvoren u Prvoj banci i koji će u jednom momentu postati veliki gubitaš, saopštio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Aleksandar Stijović.

"Taj račun, koji se zove Ministarstvo poljoprivrede – projekat ADMAS, predstavlja veliki problem i u jednom momentu će postati veliki gubitaš, ali prije ili kasnije neko od državnih institucija će morati da saopšti ko je otvorio račun“, rekao je Stijović gostujući u emisiji Načisto Televizije Vijesti.

On je podsjetio da se specijalni račun nalazi van sistema državnog trezora i da nema informacije o tome ko ga je otvorio.

"Tražili smo od Prve banke podatak ko je otvorio račun, ali odgovor nijesmo dobili. Tražićemo objašnjenje Centralne banke (CBCG). Država nema evidenciju šta se s njim dešava, niti imamo pristup njemu. Pristup ima samo Investiciono-razvojni fond (IRF), preko kojeg smo dobili podatke o trenutnom stanju", kazao je Stijović.

On je upozorio i da se situacija sa specijalnim računom mora riješiti u saradnji sa Ministarstvom finansija, kako bi se izmirile obaveze u vezi kredita iz Abu Dabi fonda.

"Ukoliko taj račun ostane na Ministarstvu poljoprivrede, kršimo zakon, ako ga vratimo IRF-u, dobiće 23,6 miliona štetnih kredita“, saopštio je Stijović.

On je naveo da su krediti iz Abu Dabi fonda odobravani kompanijama koje ih nijesu tražile, odnosno nijesu podnijele zahtjeve. Stijović tvrdi i da je biznis planove za kompanije koje su dobile kredite radila firma bivšeg ministra poljoprivrede, Petra Ivanovića, a da su izuzetak jedino Plantaže, kojima nije odobren zajam.

"Plantaže su zadovoljavale kriterijume, a nijesu dobile kredit. Kompanija je bila u problemu, ali nije dobila kredit, iako je ispunjavala sve uslove, što me navodi na misao da neko nije želio da pomogne Plantažama“, kazao je Stijović. Ugovor o kreditu sa Abu Dabi fondom, od 50 miliona dolara, 2015. godine je u ime Vlade zaključio IRF. Ugovor su potpisali predstavnik Abu Dabi fonda i Zoran Vukčević ispred IRF-a, dok je Ivanović bio u ulozi svjedoka.

Ukupan iznos povučenih sredstava u dvije tranše je 29,6 miliona dolara, pri čemu je u prvoj 2015. godine povučeno 15 miliona dolara, a u drugoj 2017. godine 14,6 miliona dolara.

Kredite su dobile kompanije Mesopromet 3,5 miliona dolara, Vektra Jakić, Milkraft, IM Gradina i Mesna industrija "Goranović" po tri miliona, Agro Carine i Eko Per po 2,5 miliona dolara, HM Durmitorom dva miliona i FML Nikšić 1,2 miliona dolara.

Zaključeni su i ugovori o kreditu od dva miliona dolara, odnosno milion dolara za Bjelasicu Radu i CG Power Nikšić, ali ta sredstva nijesu povučena.

Preporučujemo za Vas