Krnjević: 95% zaraženih koronom mogu se liječiti kući, pacijenti da budu oprezni

"Postoji niska svijest kod stanovnika koji ne poštuju mjere i koji sve ovo smatraju neozbiljnim. Mjere se moraju poštovati i to je jedini način da se smanji broj novozaraženih pacijenata. Najveći teret pandemije što se tiče Podgorice, a velikim dijelom i Crne Gore snosil Interna klinika i Infetološka gdje se zbinjavaju ozbiljniji pacijenti", istakao je Krnjević

10913 pregleda 4 komentar(a)
Krnjević, Foto: TV Vijesti
Krnjević, Foto: TV Vijesti

U Crnoj Gori svakog dana ima izmeđi 400 - 600 zaraženih koronavirusom i to je brojka koja opterećuje svaki zdravstveni sistem, rekao je u Bojama jutra na TV Vijesti direktor Interne klinike, Đorđije Krnjević.

Zvanično, mjere će biti predstavljene na konferenciji za medije u 15 časova.

"Postoji niska svijest kod stanovnika koji ne poštuju mjere i koji sve ovo smatraju neozbiljnim. Mjere se moraju poštovati i to je jedini način da se smanji broj novozaraženih pacijenata. Najveći teret pandemije što se tiče Podgorice, a velikim dijelom i Crne Gore snosil Interna klinika i Infetološka gdje se zbinjavaju ozbiljniji pacijenti", istakao je Krnjević.

On je dodao da se u prethodnom periodu pokazalo kao dobro rješenje zatvaranje gradova sa najviše zaraženih stanovnika.

"Mjere se primjenjuju u čitavom svijetu ne samo kod nas. Da li će se donijeti odluka o zatvaranju ugostiteljskih objekata, radnom vremenu, ograničenom kretanju, da li će ograničiti broj ljudi koji mogu da borave na određenoj javnoj površini, vidjećemo. Ovo su mjere koje su pokušavane i pokušavaće se i dalje. Negdje donose rezultat, a negdje ne, jer je bitan stepen pridržavanja tim mjerama. Cilj je da bude što manje kontakata među ljudima", rekao je Krnjević.

Na Internoj klinici, ističe, trenutno je hospitalizovano 58 pacijenata, od kojih je 21 životno ugoženo.

Taj broj varira i to su pacijenti koju zahtijevaju mehaničku raspiratornu potporu, intezivan tretman, visoke protoke kiseonika.

"I dalje su dominatniji stariji pacijenti od + 60 godina, međutim imamo i mlađu populaciju od oko 40 godina sa težom kliničkom slikom. 95% pacijenata koji se zaraze ovim virusom mogu se liječiti kod kuće. Kod ovog liječenja može doći do pogoršanja kliničke slike. Pacijenti moraju biti oprezni ukoliko se broj uzdisaja i izdisaja tj. respiracija poveća na preko dvadeset u minuti. Ukoliko se malaksalost poveća u tolikoj koločini da pacijent nije sposoban da pređe iz jedne prostorije u drugu, ako visoka temperatura potraje više dana to može sve ukazati da može doći do pogoršanja bolesti. Okidač je naglašena imunološka reakcija koja je najjača između petog i desetog dana koje dovode do komplikacije ukoliko su simptomi naglašeni. Druga faktor jesu mikroangolizacije kod sitnih krvnih sudova, odnosno začepljenje", navodi direktor Interne klinike KCCG.

Bonus video: