"Preventivna stomatologija je nestala"

Subotić: Stanje loše jer ne postoje obavezni sistematski pregledi djece kod stomatologa

"Djelatnost dječjeg stomatologa je izjednačena sa poslom opštih stomatologa. Nekada su u školskim ambulantama rađeni svake godine sistematski pregledi - prvog, trećeg, petog i sedmog razreda"

10363 pregleda 96 reakcija 6 komentar(a)
Subotić, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Subotić, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Reforma stomatološke zdravstvene zaštite kojom su ukinute školske ambulante, a uvedeni ugovori privatnih sa Fondom za zdravstveno osiguranje (FZO), dovela je do toga da dvanaest godina ne postoje nikakvi podaci o zdravlju dječjih zuba.

Gostujući u "Bojama jutra" na TV Vijesti dr Danijela Subotić iz poliklinike Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) ocijenila je da je stanje loše jer ne postoje obavezni sistematski pregledi djece kod stomatologa.

"Preventivna stomatologija je nestala. Djelatnost dječjeg stomatologa je izjednačena sa poslom opštih stomatologa. Nekada su u školskim ambulantama rađeni svake godine sistematski pregledi - prvog, trećeg, petog i sedmog razreda... Mi smo dali slobodu roditeljima i njihovu ličnu odgovornost kad će oni da povedu dijete kod stomatologa i kako će da brinu o njihovom zdravlju. A samo roditelj koji brine o zdravlju svojih zuba, može da brine i o zdravlju svoje djece", rekla je Subotić.

Subotić dodaje da roditelji o održavanju higijene dječjih zuba znaju vrlo malo.

"Vrlo često se dešava da roditelji pitaju kada da djeca počnu da peru zube, a djeci nikli svi mliječni zubi, što je kasno. Roditelj treba da počne da pere djetetu zube od kad mu nikne prvi zub. To jedno kompletno neznanje je ono što mi sa ovim našim Udruženjem koje smo osnovali pokušavamo da riješimo kroz neke preventivne programe u koje ćemo uključiti i roditelje i nastavno osoblje u školama i vrtićima. Potrebna nam je kompletna edukacija", kazala je ona.